Main menu

header

875 7 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

„Rudă” cu morcovul și pătrunjelul, osha se găsește la marginea pădurilor din Munții Stâncoși și în Mexic și a fost folosită în mod tradițional de populațiile din America de Sud pentru beneficiile sale medicinale.

Utilizată în tuse, pneumonie, bronşită

Cunoscută și sub denumirea de „leușteanul-de-munte”, osha are o rădăcină cu proprietăți terapeutice remarcabile, fiind utilizată de secole împotriva afecțiunilor respiratorii, în cazuri de tuse, pneumonie, răceală, bronșită sau gripă. În același timp, preparatele pe bază de osha au capacitatea de a combate stresul oxidativ, datorită efectelor antioxidante puternice ale plantei, notează healthline.com. Practic, un studiu de laborator a constatat că 400 ml extract de rădăcină de osha exercită o activitate antioxidantă semnificativă și reduc markerii inflamatori, atât în cazul inflamației acute, cât și al celei cronice, ceea ce deschide drumul utilizării acestei rădăcini în afecțiuni cum sunt Alzheimer sau artrită. Potrivit literaturii de specialitate, antioxidanții din osha luptă împotriva radicalilor liberi, care provoacă stres oxidativ. Totodată, după mai multe cercetări derulate pe animale de laborator cu diabet de tip II, experții au evidențiat faptul că extractul de rădăcină de osha are proprietatea de a reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge. O altă cercetare similară a pus în lumină capacitatea osha de a preveni formarea ulcerelor de stomac.

Eficientă contra E.coli şi stafilococului auriu

Cercetările derulate asupra osha au evidențiat faptul că planta este un bun stimulent pentru sistemul imunitar. Disponibilă sub formă de ceai, tinctură ulei esențial, suplimente sau preparate homeopatice decongestionante, această rădăcină a fost utilizată de-a lungul timpului și pentru a trata unele boli virale, cum ar fi hepatita. Știința modernă a confirmat că extractul de rădăcină de osha este deosebit de eficient împotriva unora dintre cele mai agresive bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus, E.coli sau Bacillus cereus. În plus, studiile leagă substanța denumită Z-ligustilida, din extractul de rădăcină de osha, de puternice proprietăți antifungice. Toate aceste rezultate clasează preparatele pe bază de osha, care trebuie administrate la recomandarea și sub supravegherea unui specialist, în galeria celor care combat infecțiile.