Main menu

header

875 7 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Un studiu recent, publicat de Journal of Nursing and Women’Health, pune în evidență influența pozitivă majoră a ceaiurilor din plante asupa sănătății feminine, subliniind că acest tip de băutură poate scuti femeile de suferința sindromului premenstrual, dar nu numai.

Mușețelul alungă durerile

După ce au fost analizate cercetări extinse din Marea Britanie, Iran, Taiwan, Turcia și Canada, s-a evidențiat, de pildă, faptul că între una și trei căni cu ceai de mu- șețel pe zi atenuează simptomele sindromului premenstrual, voluntarele care a consumat în mod regulat băutura având dureri menstruale, stres și anxietate semnificativ mai scăzute decât cele din grupul de control. Într-un alt studiu, s-a demonstrat că doar o ceșcuță cu acest tip de ceai pe zi reduce semnificativ insomnia și depresia care însoțesc deseori această perioadă a lunii. Mușețelul este una dintre cele mai vechi plante medicinale din lume, datând din vremea vechilor egipteni, care îl foloseau pentru a trata răceala. De-a lungul veacurilor, mușețelul a fost utilizat împotriva afecțiunilor pielii și a febrei, dar s-a descoperit recent că planta oferă o varietate de alte beneficii - scade nivelul de zahăr din sânge, echilibrează digestia, diminuează colesterolul, este antimicrobiană și antiinflamatoare.

Menta scade rigiditatea în cazuri de osteoartrită

Cercetarea a fost finanțată de industria ceaiului din Marea Britanie, cu ajutorul mai multor nutriționiști, iar rezultatele au pus în evidență faptul că ceaiul din plante este în continuare foarte popular, inclusiv în rândul milenialilor, cu 35% dintre tinere consumând zilnic ceai. O altă plantă care a ieșit în evidență în cadrul studiului este menta. Potrivit experților, consumul de ceai de mentă este asociat cu scăderea semnificativă a durerii și a rigidității la femeile cu osteoartrită. De asemenea, acest tip de băutură susține memoria, îmbunătățește metabolismul și reglează insulina. Cea mai eficientă manieră de preparare a ceaiurilor de plante este infuzarea, timp de maximum 15 minute, metodă care permite substanțelor chimice naturale din plante să se disperseze în apă.

„Descoperirile acestei noi cercetări sugerează că anumite ceaiuri din plante pot avea beneficii reale pentru o serie de afecțiuni“ Catherine Hood, medic generalist specializat în sănătatea femeilor, din Londra, membru al Comitetului consultativ pentru ceai

Trandafirul accelerează eliminarea toxinelor prin rinichi

Cercetările experților britanici au arătat că unul dintre cele mai eficiente ceaiuri în cazuri de congestie respiratorie și tuse persistentă este ceaiul de trandafiri. Grație conținutului ridicat de vitamina C, această băutură susține sistemul imunitar, favorizează absorbția nutrienților și ferește organismul de asaltul radicalilor liberi. De asemenea, ceaiul din petale de trandafiri se folosește și pentru contribuția la eliminarea lichidului în exces din organism, fiind eficient și în accelerarea eliminării toxinelor prin rinichi. Totodată, consumat înainte de culcare, ceaiul din petale de trandafiri contribuie la echilibrarea nivelului hormonilor responsabili de gestionarea stresului. Proprietăţile relaxante acestei băuturi parfumate asigură un somn liniştit şi odihnitor.