Main menu

header

876 7 1de Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu

Cunoscută și sub denumirile de bican de pădure, bobițel sau unghia găii, ruta caprei apare ca fiind utilizată încă din secolul al XVI-lea ca remediu împotriva unor afecțiuni, datorită cantității mari de vitamina C din compoziție. Planta se păstrează în stare uscată și se folosește, de regulă, sub formă de pulbere, ceai sau infuzie. În plus, pe lângă proprietățile vindecătoare, are un miros aromat, un gust dulce care devine ușor acrișor.

Ține sub control diabetul

În medicina tradițională europeană, ruta caprei este folosită de multă vreme pentru tratarea diabetului zaharat, grație efectului considerabil hipoglicemiant. Pentru această afecțiune se recomandă ceaiul. Se pun la fiert 25 g frunze uscate, în 300 ml apă. Se dă în două clocote, se oprește focul și, după zece minute, se poate consuma, neîndulcit. Este indicat să se bea câte trei căni pe zi, între mese, tip de 20 de zile. Se pot face chiar cure, patru-cinci pe an, în funcție de nivelul glicemiei, cu pauze de o lună între ele. În cazul pacienților insulino-dependenți, este necesară continuarea administrării de insulină, urmând ca doza acesteia să se ajusteze ulterior, în funcţie de rezultatele analizelor medicale care vor fi realizate periodic după ce se începe administrarea plantei sub supraveghere de specialitate. De asemenea, ruta caprei este o plantă care se folosește de mult timp pentru stimularea lactației. Specialiștii recomandă planta proaspetelor mămici care nu au suficient lapte să își hrănească nou-născutul. Un studiu realizat la începutul secolului al XX-lea a demonstrat acțiunea terapeutică a plantei asupra glandelor mamare și a secreției lactate. Analiza a evidențiat, de asemenea, și efectul hipoglicemiant. În mediul rural, ruta caprei este folosită foarte des de femeile care alăptează, iar rezultatele sunt foarte bune.

Elimină pietrele de la rinichi

Ruta caprei are proprietăți diuretice și sudorifice. Astfel, consumul regulat de plantă susține organismul în procesul de dizolvare și eliminare a pietrelor formate la nivelul rinichilor. În astfel de cazuri, se recomandă utilizarea rădăcinei bine uscate, sub formă de pulbere. Zobiți două-trei bucăți cu ajutorul unui morjar până când acestea devin praf. Se pun într-un borcan cu capac și se ține la rece, într-un loc ferit de umezeală. Din pulberea obținută, luați câte două lingurițe pe zi, dimineața, pe stomacul gol, și seara, după masă, înainte de culcare, timp de șapte zile. După două săptămâni de pauză, repetați tratamentul. Pulberea din ruta caprei este indicată și persoanelor care suferă de transpirație excesivă. Potrivit studiilor, aplicați praful după igiena zilnică pe zonele cu probleme, înainte de utilizarea antiperspirantului clasic.

Ruta caprei este una dintre ierburile care ajută la dezvoltarea ţesutului mamar. Din acest motiv, poate fi foarte utilă fetelor care nu au parte de mărirea naturală a sânilor

Prelungeşte viaţa

Potrivit Institutului pentru Cercetare în Domeniul Îmbătrânirii din Statele Unite ale Americii, ruta caprei crește calitatea vieții și, implicit, numărul anilor. De aceea, numită și elixirul tinereții, planta este răspândită în toată lumea, fiind ingredientul principal în preparate care susțin organismul să lupte împotriva îmbătrânirii și a procesului de deteriorare. Același institut de cercetare susține că planta se poate consuma sub orice formă, în câte două-trei cure pe an, cu pauze între ele, infuzia fiind preferată de cei mai mulți. O cană pe zi poate face minuni. Aveți nevoie de o linguriță cu ruta caprei și 200 ml apă fiartă.