Main menu

header

878 8 1de Camelia Onciu

Bețișorul de siwak provine dintr-un arbust care trăiește în zone aride. Cunoscut în Africa, Asia și Orientul Mijlociu, este folosit de milenii ca periuță de dinți naturală. Curăță gingiile și dinții la fel ca una de plastic, ba chiar mai bine și e și ecologic. Funcționează perfect fără pastă de dinți. Încă din 2003, s-a dovedit că bețișorul de siwak este nu doar mai ieftin, ci și mai eficient decât periuța de dinți, motiv pentru care este recomandat și de Organizația Mondială a Sănătății.

Are abrazivitate scăzută

Siwak este un bețișor de mestecat obținut din tulpina, crenguța sau rădăcina arbustului Salvadora persica. De obicei, are 1 cm în diametru și 15 cm în lungime. Miezul acestuia are o textură spongioasă. Odată îndepărtată scoarța de la un capăt, va rezulta o periuță de dinți cu aspect asemănător unei pensule. Deși ne-am putea aștepta să fie dur, acest instrument de curățat dinții, gingiile și cavitatea bucală are abrazivitate scăzută și e potrivit pentru persoanele cu gingii sensibile. Nu doar că acest bețișor este „strămoșul” periuței de dinți, dar a și stat la baza inventării acestui obiect de igienă dentară.

Eficient împotriva microbilor

Şi astăzi bățul de siwak este preferat de mulți oameni, iar cercetătorii îl recomandă pentru că, spre deosebire de periuța de dinți clasică, are el însuși acțiune antibacteriană. Studii epidemiologice efectuate de Al Khateeb, Younès și El-Angwabi confirmă că siwak are o acțiune pozitivă asupra plăcii dentare și a gingiilor. Datorită cercetărilor asupra alcaloizilor, precum salvadorina din siwak, s-a descoperit și faptul că încetinește dezvoltarea pneumococilor și a stafilococilor în gură. Alte studii afirmă că siwak e foarte eficient împotriva enterococcus faecalis.

Mai puține carii

Un studiu francez din 2002, în care s-a examinat saliva a 25 de subiecți sudanezi, a arătat că în cavitățile bucale ale utilizatorilor de siwak existau mai puține bacterii cariogenice decât la persoanele care foloseau periuța de dinți. În plus, cercetările experimentale efectuate în 2007 au mai descoperit că siwak combate eficient formarea plăcii dentare, care poate cauza carii. Acest fenomen se explică prin prezența silicei în siwak precum și prin efectul astringent al taninurilor conținute. Alte cercetări au demonstrat că fluorul conținut în stickul de siwak combate microorganismele responsabile de apariția parodontitei și a cariilor dentare. Încă din 1980, Elvin și Lewis au observat că oamenii care foloseau masiv bețișoare de siwak au pierdut mai puțini dinți. Doi ani mai târziu, s-au evidențiat efectele benefice ale utilizării siwakului asupra prevalenței bolilor parodontale și a cariilor.

În loc de apă de gură

Bețișorul care ține loc de periuță de dinți ajută împotriva respirației urât mirositoare, lăsând o aromă plăcută în gură. Îmbunătățește sensibilitatea gustului, ajută la îndepărtarea naturală a petelor de pe dinți. Pe lângă întărirea gingiilor, prevenirea cariilor dentare și eliminarea durerilor de dinți, se spune că siwakul oprește dezvoltarea cariilor care s-au instalat deja. Putem cumpăra aceste bețișoare din magazinele naturiste, dar există și apă de gură, pastă de dinți sau pudră cu extract din componentele sale active. De asemenea, se găsesc și bețișoare siwak pentru animalele de companie.

Conţine fluor insolubil în concentrație mare, calciu, acid salicilic și antioxidanți

Conform oamenilor de știință, această eficiență mai mare al bețișorului natural s-ar explica și prin faptul că periajul cu siwak durează mai mult decât cel cu o periuță de dinți obișnuită. În plus, bățul facilitează accesul în zonele mai puțin accesibile ale gurii. Dar la îmbunătățirea sănătății orale mai contribuie și compoziția bețișorului: fluor insolubil în concentrație mare, calciu, acid salicilic și antioxidanți.

„Strămoşul” periuţei de dinţi are acţiune antibacteriană

Trebuie mestecat uşor timp de unul sau două minute pentru a relaxa fibrele

878 8 2Faceți o tăietură în bățul de siwak la aproximativ 1-2 centimetri de unul dintre capete, apoi îndepărtați coaja exterioară cu un cuțit până descoperiți fibrele și obțineți o perie mică. Apoi, batonul trebuie scufundat în apă timp de 10-15 minute. Unii oameni preferă să folosească apa de trandafiri. Alții lasă bețișorul la macerat timp de trei până la patru ore înainte de a-l folosi. În realitate, durata operațiunii depinde de conținutul de umiditate al siwakului. Există chiar și producători care nu îl usucă complet. Astfel, nu este necesar să îl umeziți înainte de utilizare. După acest pas, batonul trebuie mestecat ușor timp de unul sau două minute pentru a relaxa fibrele. Chiar dacă poate părea amar la început, vă veți obișnui repede cu gustul. Periajul se face obișnuit, ca la periuța de dinți clasică, apoi bețișorul trebuie clătit bine cu apă curată și depozitat într-un recipient care îl menține vertical și uscat. Când fibrele se deteriorează și devin prea scurte din cauza uzurii, tăiați bucata de siwak folosită și repetați operația inițială.