Main menu

header

878 7 3de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Apreciate de sute de ani pentru proprietățile medicinale de excepție, merișoarele, acrișoare, parfumate, delicioase, aduc organismului antioxidanți prețioși, care protejează organismul de mai multe afecțiuni.

Efecte pozitive după doar două ore

O cercetare de dată recentă a pus în evidență faptul că un consum zilnic de merișoare, în cantitate de 100 de grame, ar putea fi cheia menținerii sănătății inimii. Experții de la King’s College, din Londra, au descoperit că prezența acestor fructe în meniu a îmbunătățit flexibilitatea arterelor cu 1,1% doar pe parcursul unei luni de studiu clinic, notează „Daily Mail”. În același timp, s-a constatat o ameliorare semnificativă a funcționării inimii. Participanților li s-a administrat pudră de merișoare, echivalentul a 100 de grame de fructe proaspete pe zi, înregistrându-se primele efecte pozitive asupra circulației sangvine după doar două ore de la ingerare. „Descoperirile noastre oferă dovezi solide că merișoarele pot afecta în mod semnificativ sănătatea vasculară, chiar și la persoanele cu risc cardiovascular scăzut. Studiul mai arată că metaboliții specifici prezenți în sânge după consumul de merișoare sunt direct legați de efectele benefice înregistrate”, punctează specialistul Christian Heiss, expert la Universitatea Surrey, implicat în studiul publicat de revista Food&Function.

Ameliorează infecţiile tractului urinar

Merișoarele sunt renumite pentru capacitatea de a preveni inflamațiile și de a proteja celulele de deteriorarea generată de stresul oxidativ. „Faptul că aceste îmbunătățiri ale sănătății cardiovasculare au fost observate cu o cantitate de merișoare care poate fi consumată zilnic face din merișor un fruct important în prevenirea bolilor cardiovasculare pentru publicul larg”, recomandă expertul Ana Rodriguez-Mateos. Pe de altă parte, numeroase studii internaționale au pus în evidență faptul că aceste fructe sunt adevărate comori ale naturii pe direcția ameliorării stării persoanelor afectate de infecții ale tractului urinar și, de asemenea, pot reduce riscul de ulcer gastric și de cancer. Pentru a beneficia de toate avantajele consumului de merișoare, experții le recomandă în stare crudă, congelate sau deshidratate, întrucât sucurile din comerț pot conține zahăr adăugat.

„Creșterile polifenolilor și metaboliților din sânge și dilatația de flux sangvin după consumul de merișoare subliniază rolul important pe care aceste fructe îl pot juca în prevenirea bolilor cardiovasculare“ (Ana Rodriguez-Mateos, King’s College, Londra)

Sos de merişoare pentru friptură de curcan

878 7 4Ingrediente: 200 g merișoare proaspete sau congelate, 1 măr acru, 100 g zahăr, 1 stea de anason (sau 1 vârf de cuțit cu pudră de anason), 2 păstăi de cardamom (sau 1 vârf de cuțit cu pudră de cardamom), sare, piper negru proaspăt măcinat, 100 ml vin licoros dulce de Porto (sau Marsala), 1 portocală (coaja rasă fin + sucul stors), 30 g unt rece.

Mod de preparare: se pune zahărul la caramelizat, într-o tigaie largă, împreună cu anasonul și cardamomul. Se încing împreună la foc iute, până se topește zahărul la culoarea brun-roșcat. Se adaugă merișoarele și mărul tăiat felii subțiri (cu coajă), se asezonează cu sare și piper, apoi, după trei minute, se toarnă vinul, se completează sosul cu coaja de portocală și sucul stors al fructului și se mai fierbe totul circa patru minute, până se evaporă alcoolul. Se trage tigaia deoparte și se pune untul rece.