Main menu

header

883 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Arbore veșnic verde care crește în zonele tropicale din America Centrală și de Sud, graviola este studiată intens din perspectiva unor beneficii care îi sur­prind încontinuu pe cercetători prin amploare și extindere, mai toate componentele acestei plante aducându-și aportul la sănătatea umană.

Distruge celulele canceroase

Graviola este considerată un aliment minune, întrucât tradiția utilizării sale nu doar în gastronomie, ci și în medicina naturistă a generat o adevărată industie a suplimentelor care au la bază extractul din acest fruct cu gust deosebit, dar nu numai. Un mare număr de utilizări terapeutice menționează utilizarea frunzelor, scoarței, rădăcinilor și semințelor de graviola sub formă de plantă uscată, pulbere, capsule sau pulpă congelată de fruct. Cele mai studiate linii de cercetare a com­pușilor pe care îi oferă graviola sunt celulele canceroase, în principal leucemia, cancerul de pancreas, limfomul histiocitar, cancerul de col uterin, carcinomul mamar, al vezicii urinare. Utilizarea cea mai populară a graviolei ca tratament împotriva cancerului este legată de rapoartele activității citotoxice a plantei, unele dintre extractele studiate dovedindu-se toxice pentru liniile de celule canceroase. De asemenea, extractul de frunze de graviola a crescut viabilitatea celulelor necanceroase, inducând pe de o parte vindecarea cu efecte secundare minime, iar pe de altă parte moartea programată a celulelor tumorale și stoparea migrării acestora, notează sciencedirect.com.

De folos în sinuzită

Oamenii de știință au descoperit în pulpa proaspătă și congelată, sucul și frunzele proaspete sau uscate de graviola o remarcabilă activitate antioxidantă. În aceste condiții, prezența regulată a acestor preparate în dietă se traduce prin protecția acordată organismului în fața efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi și implicit prin prevenirea multor boli grave, ca artrita sau afecțiunile degenerative (Parkinson și Alzheimer). De exemplu, potrivit unor cercetări extinse, există o corelație între activitatea antioxidantă și conținutul total de polifenoli al plantei. Totodată, un studiu a arătat că planta posedă potențial antiinflamator. Ca urmare, graviola este de folos împotriva migrenelor, suferințelor generate de bolile articulare sau gută, precum și în astm sau sinuzită.

Fortifică sistemul imunitar

Graviola este utilizată tradițional pe scară largă în Caraibe și Cuba pentru a trata disconfortul asociat cu răceala, gripa și febra asociată. Efectul benefic se datorează nu doar capacității de a combate inflamația, ci și proprietăților de analgezic ale acestui arbore de excepție. În timp ce în Brazilia, Mexic, sau Nicaragua decoctul din frunze de graviola este folosit pentru a trata disconfortul asociat cu răceala, gripa şi astmul, în Mauritius sau în Ecuador aplicarea frunzelor se face extern, direct pe locul durerii. În plus, planta are proprietatea de a fortifica sistemul imunitar, în special sub formă de extract de frunze, studii de specialitate de ultimă oră confirmând faptul că graviola are potențial de stimulare imunitară, inclusiv la pa­cienții imuno-deprimați. Practic, oamenii de știință au demonstrat pe animale de laborator că planta poate crește numărul de celule T, responsabile cu eliminarea „agresorilor” și are capacitatea de a reglementa mai mulți markeri ai sistemului imunitar.

Elimină E.coli

Prin comparație cu antibioticul standard streptomicină, extractele de graviola au demonstrat activitate antibacteriană semnificativă împotriva unor patogeni puternici, ca Staphylococus aureus sau E.coli. Bioactivitatea antimicrobiană a extractelor de plantă este atribuită de oamenii de știință flavonoizilor, steroizilor și alcaloizilor prezenți în plantă. Totodată, graviola are o renumită acțiune antivirală, extractele de plantă interferând, de exemplu, cu replicarea HIV într-o etapă incipientă a virusului. De asemenea, un alt studiu a pus în evidență eficiența extractului din tulpină și scoarță de graviola împotriva virusului herpes simplex. În plus, în America de Sud, sucul de graviola este un remediu tradițional împtriva paraziților intestinali. Totodată, doi dintre alcaloizii izolați din graviola, anonaina si asimilobina, au demonstrat, în cadrul unor cercetări, o activitate relaxantă și proprietatea de a influența în mod benefic sistemul nervos central. Această bioactivitate a validat motivul utilizării tradiționale a plantei ca sedativ. În același timp, rezultatele altor studii au pus în evidență un efect antidepresiv al extractului de graviola, confirmându-se astfel utilizarea etnomedicinală a plantei pentru gestionarea depresiei.

Menține sănătatea cardiovasculară

Dat fiind faptul că prin tradiție preparatele pe bază de graviola sunt utilizate în America de Sud pentru combaterea diabetului, cercetătorii au luat în considerare activitatea hipoglicemiantă a extractelor de frunze de plantă. În cadrul unor teste de laborator, s-a demonstrat că graviola are capacitatea de a reduce concentrația de glucoză din sânge, având efect în biochimia pancreasului. Mai mult, s-a constatat creșterea activității enzimatice antioxidante și a conținutului de insulină din serul pancreatic. După o lună de tratament cu graviola, exemplarele cu diabet testate au înregistrat niveluri de glucoză aproape normale și o bună apărare oxidativă. De asemenea, extractul de frunze de graviola a demonstrat capacitatea de a reduce tensiunea arterială fără a crește ritmul cardiac. De altfel, planta este adesea folosită ca remediu popular pentru menținerea sănătății cardiovasculare, notează medicalnewstoday.com.

Scade secreţia excesivă de acid gastric

Studii extinse au relevat faptul că administrarea de extract apos de graviola este eficientă împotriva hiperbilirubinemiei (creşterea producţiei de bilirubină prin scăderea excreţiei biliare) și a icterului, având efect similar cu silimarina. Oamenii de știință au demonstrat că planta a redus efectul nociv și a păstrat mecanismul fiziologic hepatic al ficatului afectat de hepatotoxine. În ace­lași timp, rezultatele testelor pe animale de laborator au sugerat că extractele de frunze de graviola func­ționează ca un puternic fibrosupresor, îmbunătățind stabilitatea și capacitatea de sinteză a ficatului. Totodată, extractele de etanol din frunza de graviola au relevat un efect gastric protector, susținând echilibrul mucoasei stomacului, prevenind daunele radicalilor liberi la nivelul tubului digestiv, scăzând producția excesivă de acid gastric și restabilind activitatea enzimelor. În plus, vitaminele, mineralele și fibrele din graviola asigură o detoxificare naturală a colonului și o bună absorbție a nu­trienților.

Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, extractul de graviola poate accelera vindecarea rănilor

Suc de graviola cu morcov

883 8 2Ingrediente: 400 g pulpă de graviola, 1 morcov mare tăiat felii, 200 ml apă cu gheață.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un blender și, când sunt bine amestecate, se toarnă în pahare și se servește sucul cu cuburi de gheață.