Main menu

header

886 9 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Plantă al cărei rizom este o adevărată comoară de nutrienți, konjac este utilizat din vremuri străvechi pentru susținerea sănătății și ameliorarea unor dezechilibre metabolice frecvente.

Ţine sub control diabetul de tip II

Konjac stă la baza unei adevărate industrii a suplimentelor alimentare, jeleurilor și făinurilor, întrucât este o plantă deosebit de bogată în fibre alimentare numite glucomanan. Ca urmare, prezența acestui rizom în alimentație se traduce în primul rând prin reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL) - trei grame zilnic s-au dovedit suficiente în cadrul testelor clinice - precum și printr-o detoxificare sănătoasă la nivelul colonului, ceea ce are ca efect absorbția mai bună a nutrienților, prevenirea cancerului la acest nivel, reglarea mișcărilor intestinale, combaterea constipației și un microbiom echilibrat. Prezent în medicina tradițională asiatică de secole, konjac a confirmat, în cadrul unor teste amănunțite, proprietatea de a susține gestionarea diabetului de tip II, notează medicalnewstoday.com. În plus, prin sațietatea prelungită pe care o asigură planta ajută la menținerea unei greutăți optime și la eliminarea kilogramelor în plus.

Susține sistemul imunitar

Potrivit rezultatelor unei cercetări pe animale de laborator, konjac are capacitatea de a accelera vindecarea rănilor din interior, întrucât susține sistemul imunitar. Suplimentele alimentare pe bază de plantă sunt disponibile în majoritatea magazinelor naturiste și sunt recomandate inclusiv în cazuri de afecțiuni ale pielii. Practic, glucomananul din această plantă poate oferi beneficii ca terapie topică pentru acnee, în principal grație prezenței antioxidanților. În același timp, ca antimicrobian, konjac are efecte demonstrate împotriva răcelilor și gripei și poate ajuta în caz de dureri de dinți, întrucât curăță dantura și combate bacteriile.

Întărește nervii optici

Rădăcina de konjac susține stabilizarea nivelului tensiunii arteriale, ceea ce are ca efect îmbunătățirea sănătății inimii. Un alt beneficiu redutabil al consumului de konjac este, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, combaterea afecțiunilor oculare, inclusiv inflamațiile la acest nivel și întărirea nervilor optici. Totodată, prin intermediul agenților antiinflamatori, konjac menține sănătatea oaselor și a articulațiilor, planta fiind recomandată pentru reducerea durerilor articulare. În același timp, konjac poate fi folosit pentru a ajuta la creșterea nivelului de energie și stimularea metabolismului, fiind o excelentă opțiune alimentară pentru persoanele care practică antrenamente fizice în mod regulat.

Suplimentele pe bază de konjac s-au dovedit eficiente în combaterea naturală a sindromului premenstrual

Paste de konjac cu vinete

886 9 4Ingrediente: 1 pachet paste de konjac de 250 g, 1 dovlecel tăiat cubuleţe, 1 vânătă decojită, tăiată cuburi, 2 căţei de usturoi tocați, 1 fir de ceapă verde, sare, piper, suc de roşii, sos de chilli dulce, 1 lingură cu ulei de măsline. Pentru decor: busuioc, pătrunjel, ruccola, 1 ardei iute, parmezan ras.

Mod de preparare: se pun la fiert pastele, după indicațiile de pe ambalaj. Se călesc legumele, se adaugă pastele fierte, se amestecă, apoi se toarnă sosul de roșii și chilli. Se condimentează după gust și se servesc ornate cu parmezan ras, busuioc şi ruccola.