Main menu

header

887 7 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Vedetă a lanurilor care se unduiesc în soarele verii, macul, floare fermecătoare, furnizează semințe utilizate pe scară largă deopotrivă în gastronomie și în medicina naturistă.

Alungă insomnia

Indiferent că sunt integrale, măcinate sau presate pentru a se obține un ulei special, semințele de mac sunt omniprezente în tradiția culinară din multe părți ale lumii, date fiind gustul lor bogat și aroma specifică. Pe de altă parte, aceste semințe sunt și adevărați vindecători ai naturii. Unul dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate este prevenirea bolilor de inimă, grație aportului de acid linoleic. În același timp, fierul și fosforul din aceste semințe delicioase mențin sănătatea oaselor și mușchilor. Alte două minerale, calciul și magneziul, reglează activitatea creierului și ajută la dezvoltarea neuronilor, fiind foarte utile împotriva insomniei și a tulburărilor cognitive, notează organicfacts.net. De altfel, calitatea sedativă a semințelor de mac face ca acestea să fie cunoscute și prețuite din cele mai vechi timpuri.

„Balsam” pentru ulcerele bucale

Texte și manuscrise vechi consemnează în dreptul semințelor de mac proprietatea de a impulsiona fertilitatea feminină, grație prezenței lignanilor. De asemenea, o serie de cercetări au evidențiat proprietatea semințelor de mac de a trata cu succes ulcerele bucale. Cercetările moderne au confirmat în dreptul acestor semințe și capacitatea de a ameliora digestia, întrucât conțin fibre, și implicit de a trata eficient constipația. Aceleași fibre din semințele de mac susțin gestionarea optimă a diabetului și scăderea nivelului de colesterol din sânge. Totodată, potrivit rezultatelor unor studii clinice extinse, administrarea de lapte cu semințe de mac a generat scăderea nivelului de stres al voluntarilor, precum și o reglare a ritmului circadian, care a avut ca efect o stare energetică și psihică mult ameliorată a participanților la teste. În plus, potrivit rezultatelor unei cercetări publicate de revista TIME, extractele de mac au demonstrat eficacitate în formularea unui medicament împotriva cancerului, produs din derivații semințelor plantei, care au micșorat celulele canceroase de sân și de prostată.

Zincul din semințele de mac contribuie la întărirea sistemului imunitar