Main menu

header

922 8 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Unii dintre cei mai longevivi și mai sănătoși oameni ai planetei, japonezii, țin la loc de cinste în dietă o legumă cu frunze verzi care de secole furnizează beneficii pentru sănătate: delicioasa ashitaba. Cercetând-o, oamenii de știință occidentali i-au confirmat proprietățile diverse.

Curăţă colonul

Ashitaba este consumată pentru beneficiile sale medicinale de peste 400 de ani. Această plantă japoneză este plină de nutrienți, inclusiv o varietate de antioxidanți numiți calconi. Pe de altă parte, ashitaba a fost folosită în medicina tradițională pentru a combate o serie de probleme de sănătate foarte diverse. În prima linie sunt neplăcerile digestive, dat fiind faptul că frunzele plantei au capacitatea de a furniza o cantitate apreciabilă de fibre. În aceste condiții, consumul de ashitaba detoxifică, scade colesterolul, în principal pe cel „rău” (LDL), protejează mucoasa stomacului, echilibrează digestia, curăță colonul și previne apariția tumorilor la acest nivel.

Are acţiune antimicrobiană şi antidiabetică

Confirmarea prin cercetări riguroase a proprietăților cu care planta este creditată în mod tradițional a generat apariția de suplimente, ceai și pulbere de ashitaba, care completează prezența acestui aliment de excepție în formă crudă, în salate sau supe. Adevărat medicament natural, ashitaba a vădit oamenilor de știință componente bioactive diverse (flavonoide, polifenoli, taninuri, monoterpenoide, saponine, cumarine), precum și acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, antimicrobiană și antidiabetică. În consecință, prin tradiție planta este folosită în alimentație sau sub formă de capsule pentru tratarea unor afecțiuni care implică inflamațiile, cum sunt artrita sau guta.

Scade riscul de boli trombotice

Prin conținutul de vitamine - A, B, C - ashitaba menține acuitatea vederii și fortifică sistemul imunitar. Pe de altă parte, studiile pe animale de laborator au relevat capacitatea antioxidanților din plantă de a apăra celulele de deteriorarea generată de radicalii liberi și astfel de a preveni bolile cronice. În special calconii din ashitaba au fost studiați pentru efectele lor anticancerigene, antioxidante, antibacteriene și antifungice. Totodată, cercetări publicate în Journal of Dietary Supplements arată că ashitaba scade riscul de boli trombotice.

Ashitaba combate îmbătrânirea timpurie

„Topeşte“ grăsimea viscerală

Compușii din ashitaba au demonstrat o capacitate extinsă de a combate infecțiile. Un studiu publicat în Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research sugerează că extractul de plantă a funcționat pentru a suprima tuberculoza multirezistentă la medicamente. Pe de altă parte, o cercetare similară a descoperit că pulberea de plantă este toxică pentru Salmonella. Totodată, o serie de teste clinice au evidențiat faptul că planta, administrată sub formă de capsule după cină, timp de 56 de zile consecutive, poate reduce grăsimea viscerală, foarte periculoasă întrucât înconjoară organele, și în ansamblu luptă eficient cu surplusul de kilograme.