Main menu

header

922 8 2de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Versatile și gustoase, folosite frecvent în gastronomie pentru gustul lor bogat, ciupercile enoki se remarcă și prin proprietăți terapeutice, pe care oamenii de știință le evidențiază constant.

Echilibrează nivelul colesterolului

Cunoscute și sub denumirea de ciuperci de iarnă, enoki pot fi legate de o listă lungă de beneficii pentru sănătate. Potrivit literaturii de specialitate, aceste ciuperci sunt în primul rând foarte hrănitoare - o porție de 65 de grame asigură, printre altele, proteine, fibre, tiamină, riboflavină, minerale și folat. Deosebit de bgate în niacină, aceste ciuperci reglează colesterolul. O cercetare pe animale de laborator a evidențiat că exemplarele testate care au consumat extract sau pulbere de ciuperci enoki au înregistrat niveluri mai scăzute de colesterol total și LDL („rău”). În același timp, prezența acestor ciuperci în dietă îmbunătățește funcția celulelor nervoase, reglează atenția, învățarea și memoria. Potrivit healthline.com, studiile pe animale de laborator au pus în evidență faptul că anumiți compuși extrași din ciupercile enoki pot crește nivelul unor neurotransmițători din creier.

Blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase

Ciupercile enoki sunt bogate în mai multe tipuri de antioxidanți, inclusiv acid galic, quercetină și acid ferulic. Ca urmare, aceste delicatese sunt studiate din perspectiva proprietăților de combatere a cancerului, iar rezultatele sunt considerate foarte promițătoare. Astfel, cercetări de laborator au relevat faptul că extractul de ciuperci enoki poate bloca creșterea celulelor canceroase la nivelul ficatului și reduc răspândirea celulelor tumorale de sân și de col uterin. Mai mult, un studiu de eprubetă a constatat că anumiți compuși extrași din aceste ciuperci poate suprima dezvoltarea celulelor canceroase de stomac cu până la 95%.

Încetinesc progresia aterosclerozei

O serie de studii recente au constatat faptul că ciupercile enoki sunt utile în susținerea mai multor repere ale sănătății inimii. O cercetare de eprubetă a evidențiat faptul că, prin conținutul de antioxidanți, aceste ciuperci ajută la încetinirea progresiei aterosclerozei, un factor de risc pentru bolile de inimă, care se caracterizează prin acumularea de plăci grase în artere. Alte experimente de laborator au avut pus în lumină capacitatea extractului de ciuperci enoki de a scădea tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor. În același timp, fiecare porție de ciuperci enoki conține o cantitate semnificativă de vitamina B5, pe care corpul o folosește pentru a sintetiza acizii grași.

Un studiu recent a evidențiat capacitatea proteinelor din ciupercile enoki de a reduce inflamația căilor respiratorii

Favorizează o bună detoxificare

Coapte sau fierte, ușor de gătit, adăugate în diverse meniuri, ciupercile enoki sunt o sursă excelentă de fibre, de antioxidanți și de acizi benefici. Ca urmare, consumul acestor ciuperci favorizează o bună detoxificare și funcționarea optimă a colonului, susțin funcțiile metabolice și combat efectele acumulării radicalilor liberi, care stau la baza debutului unor boli cronice grave. De asemenea, potrivit rezultatelor unui studiu pe animale de laborator, administrarea de compuși extrași din enoki a crescut nivelul anumitor celule imunitare, evidențiindu-se astfel proprietatea acestor ciuperci de a susține sistemul de apărare al organismului.