Main menu

header

922 7 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Ca plantă „specializată” pentru tratarea naturistă a problemelor oculare, silurul surprinde și printr-o altă serie de proprietăți terapeutice foarte diverse.

Reduce deteriorarea cauzată de razele solare

Cu florile sale albe, mici, cu dungi violet, silurul este pe cât de decorativ, pe atât de bun vindecător. Folosită în medicina tradițională din Europa de secole, în special pentru afecțiuni ale ochilor, cum ar fi roșeața și iritația, silurul protejează ficatul împotriva toxinelor. Planta poate fi administrată sub formă de ceai: se pun două lingurițe cu plantă uscată la o cană cană cu apă fiartă, se acoperă și se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se strecoară. Pe de altă parte, extractele de plantă au vădit, pe parcursul unor cercetări clinice, capacitatea de a susține controlul inflamației în celulele corneei umane și de a reduce deteriorarea cauzată de razele solare.

Armă imbatabilă contra alergiilor

Silurul conține compuși vegetali benefici, inclusiv luteolină și quercetină, și poate genera curgerea nasului și lacrimarea ochilor, proprietate antihistaminică pentru care planta este folosită în mod tradițional pentru a trata alergiile sezoniere. Un studiu clinic a evidențiat că aproximativ 81% dintre adulții cu inflamație a ochilor din cauza alergiei la polen, vânt, praf, infecții sau oboseală oculară și care au folosit picături care conțineau silur au înregistrat o eliminare completă a înroșirii ochilor, umflăturilor, arsurilor și secrețiilor, în decurs de 14 zile.

Micşorează daunele oxidative provocate de radicalii liberi

Silurul conține aucubină, o substanță care, potrivit literaturii de specialitate, a demonstrat, în cadrul unor studii pe animale de laborator, că poate diminua cicatricile țesutului cardiac după un atac de cord. Pe de altă parte, planta reduce daunele oxidative cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi. Planta poate fi administrată ca supliment sub formă de capsule, luate de două ori pe zi. Totodată, o serie de experimente pe animale de laborator au evidențiat faptul că extractul oral din frunze de plantă a scăzut cu 34% glicemia exemplarelor testate în decurs de doar două ore.

PONT. Grație prezenței în silur a unor agenți antiinflamatori redutabili, planta este folosită prin tradiție pentru eliminarea neplăcerilor cauzate de sinuzită.