Main menu

header

922 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

La nivel mondial, un procent estimate de 3%-5% dintre oameni suferă de o formă de dermatită seboreică. Așadar, această afecțiune dermatologică este remarcabil de extinsă. Chiar dacă nu este și contagioasă, această inflamație cronică are, pe lângă tratamentul medical standard, remedii naturiste foarte eficiente.

Asociată cu deficitul de vitamina B și dietele hipercalorice

Dermatita seboreică este o afecțiune dermatologică reprezentată de o inflamație cronică care apare predominant la nivelul scalpului. Boala afectează cel mai adesea bărbații, întrucât se află sub reglarea hormonilor androgeni. Până în prezent, cauzele exacte ale dermatitei seboreice nu au fost stabilite, manifestările inflamației cronice care însoțesc această boală fiind similare cu ale altor afecțiuni, precum psoriazisul și dermatita atopică. Pe de altă parte, însă, s-a descoperit că dermatita seboreică este frecvent asociată cu deficit de vitamina B, dietele bogate în calorii și obezitate. La adulți, modificările apar mai ales la nivelul extremității cefalice, cu leziuni inflamatorii roșii, acoperite de solzi albi-gălbui, cu aspectul caracteristic de mătreață grasă și care se poate extinde în zonele cu seboree crescută: frunte, sprâncene, aripile nasului, barbă, spate sau partea superioară a pieptului, fiind însoțită de mâncărime. La bebeluși, dermatita seboreică afectează atât scalpul, cât și zonele care vin în contact cu scutecul, în timp ce la adolescenți leziunile se pot extinde de la extremitatea cefalică până la axile și partea superioară a toracelui.

Cosmetice cu ingrediente naturale, pentru tratarea mătreții

În unele situații, evoluția dermatitei seboreice este autolimitantă, inflamația dispărând spontan fără tratament, dar de cele mai multe ori reapare și necesită tratament. Cremele, unguentele cu antifungice și hidrocortizonul pot ameliora simptomele bolii, prin limitarea extinderii leziuni- lor, în timp ce medicația orală este rezervată situațiilor care nu răspund la prima variantă terapeutică. În același timp, există modalități de abordare a problemei care țin de fiecare pacient în parte. Prima măsură care poate fi luată este tratarea mătreții și a scalpului predispus la uscare excesivă. Mătreața este foarte frecventă atât la adulți, cât și la copii, dar nu înseamnă că este normală. Studiile au relevat faptul că această acumulare excesivă de piele moartă și cauzele acesteia includ funcția imunitară scăzută, reacții la aerul uscat de iarnă, o deficiență de vitamine și efectul unor substanțe chimice dure din unele șampoane. Ca urmare, utilizarea unor produse cosmetice cu ingrediente naturale și un program strict de curățare a scalpului sunt de natură să împiedice înmulțirea fără control a ciupercii care determină apariția mătreții și întreținerea dermatitei seboreice.

Curățarea și tonifierea scalpului

Simptomele dermatitei seboreice se pot agrava dacă sunt utilizate în mod regulat produse cosmetice cu substanțe chimice. De asemenea, scărpinatul și exfolierea excesivă a pielii pot, de asemenea, agrava situația. Ca urmare, studiile și specialiștii recomandă produsele organice și naturale, fără parabeni, lauril de sodiu sau lauril sulfat. Pentru a curăța, a tonifia și a hidrata pielea fără a o irita se pot folosi oțetul de mere, arborele de ceai, alunul de pădure, untul de shea. De asemenea, este important să fie evitate produsele care favorizează boala, cum ar fi săpunurile parfumate, detergenții, parfumurile și loțiunile parfumate pentru haine sau textile.

Fortificarea sistemului imunitar, alimentație cu produse antiinflamatoare

Funcția imunitară scăzută și nivelurile ridicate de inflamație (uneori combinate cu dezechilibre hormonale) sunt la baza majorității afecțiunilor pielii, inclusiv a dermatitei seboreice. Iritațiile pielii sunt foarte des cauzate sau agravate de stres cronic, depresie, anxietate și oboseală. Pentru o imunitate mai bună, se recomandă câteva măsuri la care poate apela orice pacient: şapte-opt ore de somn în fiecare noapte, exerciții fizice efectuate cu regularitate, suplimente cu acizi grași Omega 3 și probiotice, expunerea sănătoasă la soare, activități de relaxare (meditație, yoga, citit, scris sau voluntariat), creșterea consumului de alimente antiinflamatoare (turmeric, usturoi, oțet de mere, banane, avocado, semințe de in, ghimbir și ulei de cocos) și, în paralel, scăderea aportului alimentelor care favorizează acest proces (uleiuri prelucrate de porumb, soia, palmier, rapiță, alimente prăjite și grăsimi trans).

Hidratare corespunzătoare, masaj cu uleiuri esențiale

Apa este un aliat al organismului din foarte multe puncte de vedere, inclusiv pentru combaterea cu succes a dermatitei seboreice. Pe lângă hidratarea corespunzătoare, sunt de evitat excesele de sare, alcool, cafeină sau băuturi îndulcite, care ar putea provoca și exacerba problemele pielii uscate. În același timp, uleiurile esențiale de cedru, lămâie, rozmarin, arbore de ceai și lavandă, în combinație cu uleiul de cocos ca purtător, masate pe scalp, au proprietăți antivirale, antimicrobiene și antifungice foarte puternice. Ca urmare, utilizarea acestora reduce numărul ciupercilor de la nivelul pielii capului, combate microbii si alți agenți patogeni care pot irita, îngrășa sau usca pielea.

Aloe vera, miere, lămâie…

Aloe vera joacă un rol important în multiple tratamente pentru păr și piele și este binecunoscută pentru beneficiile sale. Produsele și tratamentele cu această plantă de excepție sunt aliați prețioși în lupta cu dermatita seboreică. De asemenea, oțetul de mere conține acid malic, care este foarte eficient în lupta împotriva bacteriilor. Și mierea are proprietăți care acționează împotriva ciupercilor de la nivelul scalpului și poate revitaliza pH-ul pielii, mai ales prin aplicarea de măști în combinație cu gălbenuș. La rândul său, uleiul de cocos se combină cu puțin suc de lămâie, se masează scalpul cu această loțiune, se lasă să acționeze timp de zece minute, apoi se clătește cu apă caldă.

Săpunul de sol, oferit de industria produselor naturiste, poate lupta împotriva ciupercilor care cauzează dermatita seboreică

Consult medical de la primele semne

Ca afecțiune care în majoritatea cazurilor se manifestă recurent toată viaţa și poate rămâne activ ani la rând, dermatita seboreică poate fi ținută sub control printr-o igienă atentă a pielii şi prin respectarea recomandărilor medicului. În mod normal, afecțiunea nu dezvoltă complicaţii. Totuşi, pot să apară unele semne de agravare. Între complicaţiile dermatitei seboreice se numără infecţiile fungice în jurul zonelor afectate, infecţiile bacteriene, modificările la nivelul texturii pielii (subțiere excesivă), căderea părului, asociată cu scărpinatul excesiv, mai ales în cazul formelor severe. Pentru a evita aceste evoluții care pot îngreuna mult tratamentul ulterior și vindecarea, este foarte importantă prezentarea la medic încă de la primele semne ale dermatitei seboreice.