Main menu

header

923 8 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Toată lumea iubește porumbul, care este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Delicioasă, versatilă, prezentă în nenumărate formule de meniuri, această cereală străveche este nu doar foarte hrănitoare, ci și un adevărat medic al lumii plantelor.

Încetinește îmbătrânirea

Porumbul a cucerit întreaga lume prin tezaurul de nutrienți pe care îl conține. Oamenii de știință studiază intens această cereală, iar proprietățile sale se relevă constant. Fiind o sursă bună de carotenoizi antioxidanți, cum ar fi luteina și zeaxantina, porumbul susține sănătatea ochilor, prelungind acuitatea vederii până la vârste înaintate și prevenind daunele oxidative cauzate de lumina albastră, degenerescența maculară și cataractă, cauze majore de orbire. Un studiu clinic efectuat pe adulți în vârstă a constatat o reducere cu 43% a riscului de degenerescență maculară la cei care au primit cel mai mare aport de carotenoizi. Pe de altă parte, potrivit experților, consumul de porumb pe o durată mai mare de 25 de zile poate determina o creștere semnificativă a lungimii totale a rețelei de vase de sânge capilare, cu efect de scădere a cantității de toxine din organism, iar magneziul, prezent în cantităţi mari în porumb, luptă eficient cu îmbătrânirea organismului.

Stimulează secreția de bilă

Porumbul este bogat în acizi graşi nesaturaţi, acizi monosaturați (mai ales oleic), polinesaturați şi saturaţi, conține numeroase vitamine (A, B, C şi E), precum şi săruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu), amidon, albumine. În aceste condiții, cereala este un aliat major al metabolismului. Studiile derulate pe porumb au evidențiat faptul că, sub formă de popcorn, porumbul protejează de diverticuloză. Boala diverticulară este o afecțiune caracterizată prin pungi în pereții colonului, principalele simptome fiind crampele, balonarea și chiar sângerarea și infecția. Un studiu clinic a evidențiat faptul că voluntarii care au consumat cele mai multe floricele de porumb au avut un risc mai mic cu 28% de a dezvolta această afecțiune. De asemenea, pulberea de mătase de porumb are efect calmant gastric, antiinflamator pentru tubul digestiv, combate gastrita și este un stimulent al secreţiei de bilă. Se poate administra și sub formă de infuzie, obținută din două linguri cu plantă la 200 ml apă clocotită. Se ia câte o linguriţă, la două-trei ore. Pe de altă parte, prin conținutul mare de fibre, porumbul reglează digestia, combate constipaţia şi hemoroizii, asigură detoxificarea naturală a colonului și scade nivelul de colesterol. Demn de menționat este efectul remarcabil al făinii de porumb asupra diareei - oprește simptomele în câteva ore. Se pun două linguriţe cu mălai într-un pahar cu apă fiartă şi răcită şi se bea ca atare. Iar prin faptul că prelungește sațietatea, sporește energia și împiedică depunerea grăsimilor, cereala este un aliat al menținerii greutății optime.

Eficient împotriva tumorilor la ficat

Oamenii de știință au demonstrat că porumbul fiert păstrează peste 63% din vitamine şi aminoacizi intacţi, fiind astfel nu doar un aliment de excepție, ci și un adevărat medicament universal. De exemplu, datorită vitaminei B pe care o conține, porumbul menţine sănătatea sistemului nervos şi a funcţiei cognitive a creierului. De asemenea, lista lungă de nutrienți pe care îi conține, acest aliment asigură combaterea eficientă a anemiei. Ca sursă importantă de antioxidanți (mai ales acid ferulic), cereala consumată în întreaga lume previne cancerul, oamenii de știință relevând faptul că porumbul poate fi eficient împotriva tumorilor de sân şi ficat. De altfel, acțiunea cerealei asupra funcțiilor ficatului este remarcabilă, consumul de porumb asigurând buna funcționare a acestui organ complex. Totodată, ceaiul din mătase de porumb este renumit pentru beneficiile în cazuri de litiază renală, cistite, albuminurie (afecțiune cauzată de infiltrarea albuminei în urină) și pentru eliminarea apei din ţesuturi, a pietrelor și depunerilor la nivelul rinichilor. Mătasea de porumb se usucă şi se utilizează sub formă de infuzie, preparată conform indicațiilor. Se consumă trei-patru căni pe zi, neîndulcită.

Moderator al funcțiilor tiroidei

Uleiul obţinut din germeni de porumb conţine într-un procent însemnat vitamina E, care este un antioxidant cu renume consolidat. Această vitamină contribuie la fortificarea sistemului imunitar şi muscular și încetineşte procesul de îmbătrânire, fiind, în același timp, un moderator al funcțiilor tiroidei. Recomandat în alimentaţia bolnavilor de diabet, acest ulei tratează ulcerul gastric și duodenal. La rândul său, mălaiul - făina obținută din porumb - are o listă lungă de proprietăți, deopotrivă interne și externe. În medicina populară, răcelile care nu cedează la niciun tratament se vindecă prin aplicarea unei cataplasme cu mămăligă caldă: se pune pe piept un tifon, peste care se întinde un strat gros de mămăligă, atât de fierbinte cât se poate suporta, după care se acoperă cu un material impermeabil şi o pătură. Se menţine 30 de minute. Tratamentul și-a demonstrat eficiența în cazuri de bronşită acută, gripă, pneumonie, tuse cronicizată. Același remediu aplicat în zona rinichilor tratează colicile renale, iar poziționarea pe zona inferioară a abdomenului scade rapid simptomele anexitei.

Extern, mălaiul este redutabil în cosmetică, fiind un exfoliant de top al pielii, căreia îi redă strălucirea și catifelarea. Se spală faţa cu apă caldă, după care se aplică o pastă din mălai amestecat cu apă. Se masează bine cu vârfurile degetelor, după care se spală faţa cu apă rece, pentru a închide porii

Consumul de porumb previne îmbătrânirea prematură a pielii și reduce efectele negative ale razelor solare asupra tenului

Chifteluţe de porumb

923 8 2Ingrediente: pentru aluat: 500 g porumb dulce, 120 g făină (+1 lingură cu făină amestecată cu 2 linguri cu apă), 1 linguriţă cu pastă de curry, 1 linguriţă cu praf de copt, 1 linguriţă cu sare de mare, 1/3 linguriţă cu piper, 1 lingură cu suc de lămâie, 1/2 linguriţă cu praf de usturoi, 4 g coriandru proaspăt tocat, 1 legătură de ceapă verde tăiată, 2 linguri cu ulei pentru prăjit. Pentru sos: 250 g iaurt, 1 lingură cu suc de lămâie, 1/2 linguriţă cu pudră de usturoi, 1/2 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu piper alb.

Mod de preparare: se pun 250 g boabe de porumb și toate ingredientele pentru aluat într-un robot de bucătărie (mai puțin coriandrul și ceapa verde) şi se mixează până se încorporează complet. Când compoziția este gata, se lasă deoparte zece minute, apoi, cu o spatulă, se completează cu coriandru, ceapă verde și restul de boabe de porumb. Pentru sos, se amestecă toate ingredientele într-un bol și se mixează până la încorporare, apoi se dă la rece. Se pune o tigaie cu puțin ulei pe foc mediu. Folosind o lingură, se formează chifteluțe care se prăjesc pe ambele părţi, timp de câteva minute, până devin rumene. Se servesc calde, cu sos.