Main menu

header

928 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Gustare delicioasă, încărcată de nutrienți, miezul de nucă vădește cu fiecare nouă cercetare științifică proprietăți remarcabile pentru metabolism și starea generală de sănătate. Campion al beneficiilor pentru organism, acest aliment complex este, în același timp, și un vindecător de top.

Scade nivelul de colesterol

Cercetătorii de la Texas Tech University au descoperit că beneficiile nucilor pentru sănătatea inimii ar putea veni din modul în care acestea influențează intestinul. Mai exact, oamenii de știință au reușit să evidențieze faptul că miezul delicios al nucilor îmbunătățește funcția inimii, creând mai întâi un echilibru sănătos al florei intestinale. „Cercetările au arătat că nucile pot avea beneficii pentru sănătatea inimii, cum ar fi scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Acest lucru ne-a motivat să studiem modul în care nucile aduc beneficii microbiomului intestinal și dacă aceste efecte au condus la potențiale efecte extinse. Descoperirile noastre reprezintă un nou mecanism prin care nucile pot reduce riscul de boli cardiovasculare”, punctează Mansi Chandra, cercetător la Juniata College, într-un comunicat.

Ţine la distanţă anemia

Echipa de cercetare a folosit un set de tehnici numite metatranscriptomics pentru a studia expresia genelor și bacteriile din tractul gastrointestinal. Tehnologia poate cuantifica și monitoriza nivelurile de expresie genetică în timp, ca răspuns la schimbările de mediu, cum ar fi cele determinate de alimentația unei persoane. Cele trei diete de studiu au inclus nuci întregi, aceeași compoziție de acizi grași a nucilor, fără miezul propriu-zis și acid gras Omega 3 din nuci. Rezultatele au arătat niveluri crescute de bacterii Gordonibacter în intestinul celor cu dieta cu miez de nucă, precum și o sporire a producției de L-homoarginină, un aminoacid legat de îmbunătățirea sănătății inimii. Pe de altă parte, prin bogăția de grăsimi sănătoase, proteine, zinc şi fier, miezul de nucă susține furnizarea de oxigen către celulele întregului organism, prevenind astfel anemia, asigurând sănătatea sistemului imunitar şi a vederii.

Susține funcţia cognitivă

Nucile conţin vitamine din complexul B, care combat simptomele stresului şi cresc capacităţile de memorare şi de atenţie. De asemenea, vitamina B6, care se regăseşte din plin în miezul de nucă, intră în compoziţia serotoninei, supranumită şi „hormonul fericirii”, şi este utilă în prevenirea şi combaterea afecţiunilor neurologice, iar vitamina B12 contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos şi atenuează irascibilitatea. Mai mult, majoritatea persoanelor care suferă de depresie au un nivel scăzut de Omega 3 în organism, iar nucile conţin cantităţi importante de acizi graşi de acest tip, substanţe care asigură buna funcţionare a creierului uman, format din 60% grăsimi. Chiar dacă miezul gustos al nucilor nu tratează depresia, un consum regulat al acestei gustări sățioase ameliorează stările depresive şi instalează o stare de linişte şi de relaxare. În plus, cercetările au arătat că miezul de nucă mâncat în primele luni de sarcină contribuie la dezvoltarea neuronală a fătului.

Alungă insomnia

În nuci se găseşte cea mai mare cantitate de melatonină, un antioxidant puternic, a cărui administrare nu implică niciun efect negativ asupra corpului. Melatonina este un hormon natural produs de organismul uman, care asigură un somn bun. În condiţii de stres sau în perioadele de tranziţie meteorologică, când sistemul imunitar devine slăbit, cantităţile de melatonină scad, provocând insomnii şi alte tulburări de somn. Nucile combat în mod natural și foarte eficient aceste neajunsuri, datorită conţinutului bogat în melatonină, şi sunt recomandate persoanelor care au probleme cu somnul. Totodată, miezul de nucă are rol important în menţinerea unui sistem digestiv sănătos, întrucât conţine multe fibre. Consumul regulat al acestui superaliment îmbunătățește digestia şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. Datorită prezenţei din abundenţă a lipidelor saturate şi a probioticelor, nucile pot elimina simptomele constipaţiei, ameliorând totodată sindromul intestinului iritabil, arată cercetări derulate în cadrul Universității de Stat din Louisiana, SUA. Practic, consumul regulat de miez de nucă este de natură să asigure o bună detoxificare și, în plus, o echilibrare a nivelului colesterolului, prevenind astfel o serie de afecțiuni grave care derivă din acest tip de dezechilibru.

Reduce efectele nocive ale radicalilor liberi

Nucile sunt recomandate în diete, întrucât fibrele pe care le conțin prelungesc sațietatea. De asemenea, cei care doresc să mențină un stil sănătos de viață și o greutate normală pot apela cu încredere - și cu moderație - la miezul de nucă, întrucât proteinele pe care le aduce organismului potolesc foamea. De asemenea, miezul de nucă are un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, reducând durerile reumatice, osoase şi menstruale. Practic, potrivit studiilor oamenilor de știință, această gustare plină de beneficii reduce efectele nocive ale radicalilor liberi, asigurând sănătatea întregului organism și prevenind o serie de afecțiuni cronice care s-a demonstrat că sunt o urmare a stresului oxidativ.

Întărește oasele

Totodată, fiind bogate în cupru şi potasiu, nucile susţin sănătatea oaselor, făcându-le mai rezistente. Acizii graşi esenţiali prezenţi în compoziţia nucilor contribuie la întărirea densităţii osoase prin creşterea cantităţii de calciu absorbite în organism. De altfel, ca un superaliment autentic, miezul de nucă este cunoscut prin efectul vitaminelor E şi A asupra aspectului sănătos şi strălucitor al pielii. Astfel, introducerea nucilor în alimentaţie poate proteja epiderma de radicalii liberi. Mai mult, folosirea de creme şi loţiuni dermato-cosmetice pe bază de nuci poate contribui la atenuarea ridurilor şi la hidratarea tenului. În plus, sunt recomandate şi produsele de exfoliere realizate cu acest superaliment, fiindcă ajută la îndepărtarea celulelor moarte, lăsând pielea catifelată.

Miezul de nucă reduce riscul de boli cardiovasculare

Studii recente au relevat faptul că un consum regulat de miez de nucă poate preveni apariția bolilor hepatice

Negresă de post cu miez de nucă

928 6 2Ingrediente: pentru blat: 350 g zahăr, 125 ml ulei, 600 g făină, 3 linguri cu cacao, 350 ml apă, 4 linguri cu gem, 100 g miez de nucă tăiat mărunt, coaja de la 1 portocală mică, rom, 1 praf de sare, 1 și 1/2 plicuri cu praf de copt. Pentru glazură: 150 g zahăr, 50 g cacao, 75 ml apă, 50 g margarină, 1 lingură cu ulei.

Mod de preparare: pentru a prepara blatul se amestecă toate ingredientele și se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius până trece testul scobitorii. Pentru glazură se pun toate ingredientele (mai puțin margarina) într-o cratiţă pe foc şi se lasă să fiarbă 15 minute, amestecând din când în când, apoi se lasă să se răcească. Atunci când compoziția ajunge la temperatura camerei, se încorporează margarina, după care se toarnă peste prăjitura călduţă. După ce se taie, se presară cu miez de nucă.