Main menu

header

929 6 1de Simona Soare şi Carmen Bădulescu

De mii de ani, tămâia, smirna, isopul, smochinul, măslinul și vița-de-vie sunt recunoscute pentru puterile lor tămăduitoare. Acestea au fost menționate în Biblie și continuă să fie utilizate cu încredere ca remedii fitoterapice, pentru ameliorarea sau vindecarea mai multor afecțiuni.

Tămâia înlătură calculii renali

Tămâia, răşina produsă de arborii Boswellia, este unul dintre cele trei daruri aduse de magi pruncului Iisus. Arborii Boswellia cresc în Somalia, Etiopia, Oman, Yemen și India. Când se usucă, seva acestor copaci este arsă ca tămâie şi utilizată cu predilecție în cadrul slujbelor religioase. Celebră pentru purificarea locurilor de rugăciune, aceasta este recunoscută și grație proprietăţilor sale curative. Astfel, fumigaţiile cu tămâie ameliorează simptomele astmului bronşic, sporesc puterea de concentrare și stimulează capacitatea de creație. Potrivit cercetătorilor britanici, acest leac biblic îmbunătățește efectele chimioterapiei. Tămâia este folosită cu succes şi pentru eliminarea calculilor renali (pietre la rinichi). Potrivit specialiștilor în fitoterapie, timp de trei săptămâni se înghite, zilnic, câte o bobiţă mică de tămâie, învelită în pâine. Tămâia nu se mestecă, pentru a nu ataca smalţul dinţilor. Aveți grijă la tămâia contrafăcută din răşină de molid sau de brad! Este important ca pe ambalaj să se menționeze că remediul se poate administra intern.

Isopul contribuie la vindecarea afecțiunilor respiratorii

Plantă erbacee, originară din sudul Europei şi din Orientul Mijlociu, isopul este renumit pentru puterile sale vindecătoare. Acesta este cunoscut sub denumirea de plantă sfântă, fiind întrebuințat de egipteni la purificarea templelor. Pe de altă parte, romanii l-au utilizat în scopul prevenirii ciumei. Mântuitorul Iisus Hristos a folosit isopul pentru curăţarea ritualică a celor zece leproşi. În medicina tradiţională, planta este considerată un remediu eficient, mai ales grație efectelor sale antiseptice şi antimicrobiene, fiind utilizată sub formă de ceai, în tratarea afecțiunilor respiratorii. Această plantă tămăduitoare are calitatea de a inhiba reflexul vomitiv, de a reda apetitul și de a induce o stare de relaxare și bună dispoziție, fiind un real ajutor în bolile grave. Potrivit studiilor, isopul consumat în concentraţii mici inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Pentru prepararea maceratului la rece se pune o linguriță cu plantă mărunțită într-un pahar cu apă. Amestecul se lasă la macerat, la temperatura camerei, de seara până dimineața, când se filtrează. Se beau două pahare pe zi, înainte de masă.

Smochinul normalizează ciclul menstrual

Așezarea sub smochin, des întâlnită în textele biblice, reprezintă un simbol al păcii ce izvorăște din credința nemărginită în Divinitate. Acest arbust a fost cultivat în civilizațiile cele mai timpurii din Mesopotamia, Palestina și Egipt, iar practica s-a răspândit până în regiunea mediteraneană. Potrivit specialiștilor în fitoterapie, această plantă are numeroase întrebuințări pentru sănătate. De pildă, infuzia din frunze de smochin normalizează ciclul menstrual, combate febra, tusea și tulburările circulatorii. Ceaiul este simplu de preparat: peste 30 g frunze de smochin mărunțite se toarnă un litru de apă clocotită. Preparatul se lasă la infuzat 15 minute, iar apoi se strecoară. Extractul gemoterapic din muguri de smochin, ce poate fi procurat din farmaciile naturiste, restabilește echilibrul neurovegetativ, favorizează cicatrizarea mucoasei de la nivelul tractului gastrointestinal, îmbunătățește motilitatea la acest nivel și reglează secreția gastrică.

Măslinul previne apariția diabetului zaharat

929 6 3Timp de mii de ani, măslinul a fost considerat un simbol al păcii, al gloriei, dar și al fericirii, fiind „martorul” multor evenimente biblice. Pentru ameliorarea bolilor cardiovasculare, normalizarea colesterolului și a tensiunii arteriale se poate consuma, zilnic, ulei de măsline extravirgin, crud, adăugat în sosuri, supe și alte preparate culinare. Tinctura din frunze proaspete de măslin reduce nivelul glicemiei. Astfel, este evitată apariția diabetului zaharat. Se iau câte 60 de picături de tinctură pe zi, fracţionate, înainte de mese. Dischinezia biliară, insuficiența hepatică și colita pot fi, de asemenea, tratate cu ulei de măsline, potrivit fitoterapeuților. O lingură cu ulei de măsline extravirgin, în amestec cu puțin suc de lămâie, se administrează dimineața, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun.

Fumigaţiile cu tămâie sporesc puterea de concentrare, stimulează capacitatea de creație şi ameliorează simptomele astmului bronşic

Smirna tratează astenia

929 6 2Smirna, răşina obţinută din arbuştii şi arborii speciei Commiphora myrrha, a fost utilizată, în trecut, ca ingredient în prepararea unor alifii pentru purificarea morţilor. Magii au dăruit şi smirnă pruncului Iisus, ca semn prevestitor al patimilor Sale viitoare. Romanii o utilizau cu încredere pentru a remedia o diversitate de probleme de sănătate, precum durerile de urechi și hemoroizii. În prezent, smirna este folosită în tratarea artritei, a problemelor gingiilor, a tulburărilor digestive, fiind și un remediu recunoscut în lupta cu oboseala și astenia. Aceasta înlătură respiraţia urât mirositoare şi îmbunătăţește circulaţia sângelui. De obicei, smirna se consumă sub formă de tinctură. Aceasta se prepară din 10 g smirnă dizolvată în 100 ml alcool de 90 de grade. Vasul se va închide ermetic, iar amestecul se va lăsa la macerat timp de șase zile. După ce s-a dizolvat smirna, strecurați preparatul. Câte o linguriță cu tinctură se ia cu jumătate de pahar cu apă, de două-trei ori pe zi. Tinctura se păstrează la rece, într-o sticluţă închisă la culoare. Pentru utilizări interne, folosiți-o doar dacă o puteți procura din surse sigure.

Viţa-de-vie îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

Despre viţa-de-vie se vorbeşte încă din Vechiul Testament, primul om care a cultivat această plantă fiind Noe. Rodul ei reprezintă „sângele vieţii”, cel cu care Iisus și-a împărtăşit apostolii. Această plantă previne distrugerea colagenului, substanţă ce menține elasticitatea venelor și îmbunătă- ţeşte circulaţia sângelui. Astfel, sunt prevenite numeroase afecţiuni, care se pot dezvolta în acest context, cum ar fi varicele, hemoroizii, cuperoza, edemele. Academicianul Ovidiu Bojor menționează acțiunea astringentă a frunzelor de vie. Grație acestei proprietăți, frunzele sunt eficiente, printre altele, în diareea cronică, în sângerări nazale și hemoragii. Se reco- mandă ceaiul de viţă-de-vie roşie, preparat din maximum două linguri cu frunze uscate şi măcinate la o cană cu apă clocotită. Infuzia se consumă zilnic, timp de trei luni. Ceaiul din frunze de vie alină migrenele şi tulburările de menopauză. Dacă ați stat prea mult în soare sau v-ați opărit, aplicați pe acel loc frunze de vie. Remediul va grăbi procesul de vindecare. Un alt produs eficient, care are la bază această plantă, este extractul gemoterapic din muguri de viță-de-vie. Acesta contribuie la ameliorarea durerilor articulare și stimulează sistemul imunitar în tulburări funcționale la nivel oro-faringian, cauzate de contaminanți. În plus, seva de viță-de-vie, care curge primăvara din mlădiţele proaspăt tăiate, este bogată în vitamina C. Dacă vă clătiți fața în fiecare dimineață cu această sevă veți avea un ten fin, iar ridurile se vor atenua.