Main menu

header

933 7 3de Georgiana Mihalcea

Rareori ne gândim la cactuși ca la niște plante medicinale! Adevărul este că există câteva specii comestibile și terapeutice din care se pot prepara sucuri sau suplimente alimentare. Sunt unele țări în care fructele sau tulpina sunt consumate proaspete sau ca ingrediente în salate ori alte feluri de mâncare, principalul beneficiu fiind scăderea în greutate, dar și a glicemiei. Cercetările experților au avut ca punct de plecare localnicii care consumă de secole anumite specii de plante suculente pentru a-și menține sănătatea.

Caralluma fimbriata potoleşte senzaţia de foame

Este o plantă suculentă originară din deșertul indian. Ea era consumată ca legumă însoțită de condimente sau conservată ca murătură. Unele studii au demonstrat că ajută la reducerea senzației de foame, deci poate fi inclusă în dietele pentru slăbit și în programele de menținere a greutății. Doza uzuală este de 500 mg, administrată de două ori pe zi. Comprimatele care conțin Caralluma fimbriata nu sunt recomandate femeilor însărcinate și nici copiilor sub 12 ani.

Hoodia gordonii reduce aportul caloric zilnic

933 7 4Este originară din Africa de Sud și se găsește în principal în deșertul Kalahari. La fel ca şi Caralluma, este o plantă folosită pentru a slăbi, deoarece glicozidele acționează direct asupra centrului de sațietate al hipotalamusului, reducând astfel senzația de foame. Doza este de 200 mg, împărțită în două administrări pe zi. Potrivit Phytopharm, compania care deţine brevetul pentru extragerea ingredientului activ din Hoodia gordonii, molecula P57, persoanele care au consumat rădăcini de Hoodia gordonii şi-au redus aportul caloric zilnic cu până la 1.000. Aşadar, cifrele sunt impresionante şi până acum rezultatele sunt satisfăcătoare.

Opuntia ficus-indica scade nivelul de glucoză din sânge

933 7 5Este un cactus originar din Mexic care a reușit să se naturalizeze în regiunile calde ale lumii, inclusiv în Spania. Este o plantă medicinală foarte completă: servește ca un agent antiîmbătrânire, având un conținut ridicat de flavonoide și vitamina C, hidratează pielea și părul, ajută la pierderea în greutate, îmbunătățește tranzitul intestinal și ameliorează durerile de cap. Doza este de două capsule luate cu un pahar cu apă înainte de mese sau, dacă preferați, puteți mânca fructele sale proaspete fără nicio problemă. Un avantaj al fructelor de cactus este utilizarea acestora în gestionarea glicemiei și în complicațiile diabetului. Fibrele solubile conținute de Opuntia ficus-indica pot avea proprietăți de scădere a nivelului de glucoză din sânge. Alte studii au arătat că fructele acestui tip de cactus, prin nutrienții conținuți, pot proteja împotriva steatozei hepatice și ajută la prevenirea leziunilor ficatului cauzate de consumul de alcool prin îmbunătățirea statutului antioxidant și ține la distanță efectele oxidative.

ONU: „Cactusul este hrana viitorului“

Cactusul și, mai precis, Opuntia, este o plantă a viitorului, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). ONU a publicat de curând un raport laudativ care menționează beneficiile acestei plante, ca aliment și medicament. Dacă organizația afirmă că, în general, cactusul reprezintă o adevărată hrană pentru viitor, pune totuși accentul pe subspecia Opuntia ficus-indica, ale cărei fructe conțin până la 15% zahăr. Această cultură este răspândită în Mexic și Africa de Nord, în regiunile mediteraneene și tropicale. În urma cercetărilor considerabile ale multor experți, FAO consideră că micii cactuşi sunt o adevărată binecuvântare. Deși majoritatea cactuşilor nu sunt comestibili, consumul de Opuntia are multe beneficii.