Main menu

header

934 6 1de Camelia Onciu

Plantele care apar primăvara sunt folosite la prepararea de remedii care ajută organismul uman să depăşească starea de slăbiciune generală, dar și pentru boli dintre cele mai grave. Buruienile medicinale sunt leacuri care nu mai pot fi culese în altă perioadă a anului, deci e bine să le cunoaștem și să le adăugăm în farmacia verde de acasă. Mai toate sunt amare, deci curăță organismul de toxine și sunt tonice incontestabile.

Rădăcina de păpădie Hrănește probioticele

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă folositoare, utilizată în medicina populară de mii de ani. Tradițional, rădăcina de păpădie este un remediu amar care ajută la îmbunătățirea digestiei și susține funcția ficatului, cu efecte hepatoprotectoare. Oamenii de știință au descoperit mai multe beneficii în frunzele și rădăcina acestei buruieni. Aceasta conține un prebiotic numit inulină care acționează ca sursă de hrană pentru bacteriile benefice din intestin. În timp ce probioticele sau alimentele bogate în probiotice ajută la crearea unui microbiom intestinal sănătos sau pentru a reintroduce bacteriile bune în intestin, inulina hrănește aceste bacterii prietenoase.

Protector cardiovascular

Taraxasterolul este o altă substanță activă prezentă în rădăcinile de păpădie. S-a descoperit, în cadrul unor cercetări științifice din anul 2016, că taraxasterolul are acțiune antiinflamatoare. Potrivit altor studii recente, consumul de frunze de păpădie și rădăcină a avut efecte benefice asupra nivelului de colesterol, protejând și împotriva acumulării de plăci de aterom, fiind benefică pentru sănătatea cardiovasculară. Într-un studiu pilot, s-a descoperit că frunza de păpădie are efecte diuretice.

Ceai și tinctură

Pregătiți ceaiul în funcție de partea de plantă pe care o utilizați. Dacă aveți frunze de păpădie, înmuiați una până la două lingurițe cu frunze uscate în apă proaspăt fiartă, timp de 15 până la 20 de minute. Dacă aveți rădăcini de păpădie, va trebui să obțineți un decoct. Puneți rădăcina tocată într-o cratiță mică și acoperiți cu apă. Fierbeți la foc mic timp de zece minute, apoi opriți focul și lăsați la infuzat pentru 30-45 de minute. Extractele de frunze și rădăcini de păpădie sunt disponibile în magazinele naturiste sub formă de tinctură.

Pătlagina Este bogată în calciu și vitaminele A, C, K şi B1

934 6 2Pătlagina (Plantago) este o specie erbacee, care crește pe peluze și câmpuri, de-a lungul drumurilor și în grădini. Poate supraviețui și dacă e călcată repetat. Rădăcinile sale lucrează pentru a sparge solul tare și pot ajuta la oprirea eroziunii. Este polenizată de vânt și fiecare plantă poate produce 20.000 de semințe mici, de formă ovală, de culoare portocalie până la neagră, cu gust amar. Pătlagina este sălbatică, dar comestibilă, extrem de nutritivă, bogată în calciu și vitaminele A, C și K. Frunzele tinere și fragede pot fi consumate crude, iar frunzele mai bătrâne și mai lungi pot fi fierte în tocănițe. Semințele, bogate în vitamina B1, sunt și ele comestibile, dar nu trebuie ingerate în cantități mari, deoarece pot provoca scăderea tensiunii arteriale.

Frunzele opresc sângerarea

Pătlagina este una dintre buruienile minune folosite în farmacia de urgență de la sate pentru mușcăturile de insecte sau pișcăturile de urzică. Calmează pielea mai repede decât orice altceva. Pătlagina este un tratament sigur și eficient pentru sângerare, oprește rapid fluxul sangvin și grăbește repararea țesutului deteriorat. Frunzele sunt utile în tratarea inflamațiilor pielii, a ulcerelor maligne, tăieturi, înțepături. Încălzite, sunt folosite ca pansament umed pentru răni, umflături. Rădăcina este remediu pentru mușcătura șerpilor. Semințele sunt folosite în tratamentul viermilor paraziți.

Cicatrizează rănile

Beneficiile pentru sănătate ale pătlaginei au fost observate și în cercetarea științifică. Frunzele și extractele de pătlagină au demonstrat efecte antiinflamatorii și hepatoprotectoare, în cadrul mai multor studii recente. Atunci când a fost combinată cu gel de aloe vera, pătlagina a vindecat rapid rănile, potrivit unui studiu din 2022, condus de prof. dr. Ashkani-Esfahani, de la Harvard Medical School. Un studiu din 2020 a constatat că utilizarea consecventă a unui sirop de pătlagină a putut ajuta la reducerea severității durerii și a altor simptome induse de radiații la persoanele cu cancer.

Infuzii în apă sau ulei

Pentru a prepara ceai de pătlagină, înmuiați una până la două lingurițe cu frunze per cană cu apă timp de aproximativ 20 de minute. Poate ajuta la calmarea iritațiilor la nivelul mucoaselor de-a lungul tractului digestiv. În caz de mușcături de insecte, puteți infuza frunzele de pătlagină în ulei de măsline sau ulei de semințe de floarea-soarelui, pe care le puteți utiliza ulterior pentru a face unguente pentru trusa de prim ajutor pe bază de plante.

Trifoiul roșu Este recomandat la menopauză

934 6 3Datorită proprietăților antiinflamatoare și diuretice, florile de trifoi roșu (Trifolium pratense) curăță organismul și sângele de toxine. Inhibă infecțiile și crizele de astm. În cadrul unor studii clinice recente, suplimentele cu trifoi roșu au ajutat la reducerea severității simptomelor menopauzei și ameliorarea osteoporozei. Cercetările sugerează că trifoiul roșu poate avea efecte pozitive asupra nivelului de colesterol și asupra sănătății microbiomului intestinal, conform unui studiu din Singapore din 2022, condus de doctor Joanne Hui Min Quah.

Ajută în boli renale şi colici abdominale

Trifoiul roșu e cultivat ca plantă furajeră, dar e folosit și în medicina naturistă, pentru proprietățile antitumorale, expectorante, diuretice. Florile se recoltează pe timp frumos, imediat după ce planta a înflorit (mai-iunie), cu pedunculul cât mai scurt (cel mult 1 cm). Înmuiați una până la două lingurițe cu frunze și flori uscate într-o cană cu apă timp de 20-30 de minute. Încercați să faceți câte un litru de ceai o dată și să-l beți pe parcursul zilei pentru cele mai bune rezultate. Ceaiul se recomandă în boli renale, circulație periferică deficitară, colici abdominale, diaree, dismenoree, reumatism, gută, inflamații ale mucoaselor, leucoree, lombosciatică, sifilis, spondiloză anchilozantă, urticarie și alergii.