Main menu

header

935 8 2de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Ciuperci aspectuoase, pline de nutrienți și rare din perspectiva faptului că nu pot fi cultivate și se pot procura doar din sălbăticie, zbârciogii sunt adevărate delicatese, versatilitatea culinară a acestora fiind egalată doar de proprietățile terapeutice pentru care sunt faimoase.

Stopează efectele radicalilor liberi

Proaspeți sau uscați, zbârciogii sunt un tezaur de nutrienți și, pe de altă parte, au un aport caloric foarte redus - doar 31 de calorii la fiecare 100 de grame. Concret, aceste ciuperci deosebite conțin o cantitate semnificativă de antioxidanți, ceea ce se traduce, la nivelul organismului, prin eliminarea efectelor radicalilor liberi, care generează boli cronice, precum și prin scăderea stresului oxidativ, care accelerează îmbătrânirea. Un studiu efectuat la Universitatea Penn State, din SUA, a confirmat niveluri foarte ridicate de antioxidanți implicați în antiîmbătrânire în aceste ciuperci. De asemenea, zbârciogii au cea mai mare cantitate de vitamina D dintre ciupercile comestibile. Această vitamină solubilă are un rol major în metabolismul calciului, prezența zbârciogilor în dietă asigurând un aport benefic din această „vitamină a soarelui”.

Ajută la transmiterea semnalelor neuronale

Zbârciogii sunt unici în lumea ciupercilor comestibile și prin conținutul impresionant de minerale. De exemplu, prin cuprul pe care îl aduce organismului, acest tip de ciupercă susține metabolismul celular, hematopoieza - procesul de formare a elementelor celulare sangvine la nivelul măduvei osoase - și transmiterea semnalelor neuronale. De asemenea, prin fosforul și calciul pe care îl furnizează organismului, zbârciogii contribuie la creșterea și dezvoltarea oaselor și a dinților. Totodată, zincul din aceste ciuperci este un nutrient esențial, care joacă un rol vital în regenerarea mucoaselor, funcția imunitară și creșterea organelor reproductive. De asemenea, fierul din aceste ciuperci susține buna funcționare a creierului. În același timp, vitaminele din zbârciogi - niacina, riboflavina, acidul pantotenic și vitamina B6 - sunt implicate în metabolismul substratului celular din interiorul corpului uman.

Zbârciogii sunt renumiți pentru capacitatea de a trata anemia

Tagliatelle cu zbârciogi

Ingrediente: 400 g tagliatelle, 250 g zbârciogi proaspeţi (sau 25 g zbârciogi uscaţi), 30 g unt, 250 ml smântână, 1 lingură cu vin, sare, piper, 1/2 lămâie, 1 lingură cu ulei.

Mod de preparare: se pun ciupercile proaspete în apă rece timp de cinci minute (cele uscate se lasă 30 de minute la înmuiat în apă călduţă, într-un vas acoperit). Se spală bine fiecare zbârciog în parte, sub jet de apă. Ciupercile mari se taie în jumătăți sau sferturi şi se lasă bine la scurs, pe un prosop de hârtie. Se încinge untul într-o tigaie cu pereţi înalţi, în care se prăjesc apoi ciupercile, timp de zece minute. Se adaugă treptat smântâna şi se lasă mai departe pe foc, până când sosul capătă o consistenţă groasă. Se toarnă vinul, uleiul, se asezonează cu sare, piper şi zeamă de lămâie, după gust. Se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi se adaugă în tigaie, peste ciuperci, și se amestecă bine.