Main menu

header

935 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Considerat un aliment-minune, usturoiul este pe de o parte un aliat redutabil al sănătății, iar pe de altă parte un inamic cu reputație milenară al unor afecțiuni foarte diverse. O cercetare de dată recentă relevă capacitatea acestei plante-unicat de a combate unul dintre cele mai agresive și mai răspândite tipuri de cancer.

Este antioxidant şi antibacterian

Un studiu recent, publicat în Jurnalul European de Nutriție, a relevat faptul că există o legătură între consumul de usturoi și prevenirea cancerului colorectal. Potrivit statisticilor, această boală este o cauză majoră de mortalitate din cancer la nivel global, cu creșteri alarmante înregistrate în ultimii ani în eșantionul de populație tânără. Experții punctează faptul că usturoiul acționează prin aportul de carbohidrați nedigerabili, polifenoli și compuși organosulfurați, dintre care mai mulți au fost asociați cu scăderea riscului de cancer colorectal. De asemenea, această plantă cu gust pregnant are impact asupra sănătății mucoasei intestinale, datorită proprietăților sale antioxidante, antibacteriene și antiinflamatoare. De altfel, usturoiul este renumit pentru capacitatea de a combate răcelile, întrucât fortifică sistemul imunitar.

„Topeşte” kilogramele în plus

Potrivit unor cercetări extinse, usturoiul poate contribui la scăderea hipertensiunii arteriale și a colesterolului LDL („rău”). În aceste condiții, nutriționiștii recomandă consumul de usturoi deopotrivă în cazuri de predispoziție la tensiune crescută și atunci când boala este instalată. Pe de altă parte, consumul de usturoi este creditat cu proprietatea de a ajuta la menținerea sub control a glicemiei, planta fiind o opțiune alimentară parfumată și delicioasă pentru pacienții cu diabet de tip II. De asemenea, potrivit unor studii de anvergură, usturoiul contribuie la întărirea oaselor, graţie mineralelor pe care le aduce organismului (calciu, potasiu, fier, fosfor, mangan). În plus, prin faptul că stimulează metabolismul, planta prezentă în atâtea meniuri din toată lumea susține pierderea kilogramelor în plus.

Potrivit lucrărilor de specialitate, consumul de usturoi favorizează eliminarea toxinelor din sânge