Main menu

header

936 8 1de Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie

Considerat copac sfânt în mitologia slavă de răsărit, mesteacănul şi-a câştigat celebritatea şi datorită incredibilelor sale calităţi terapeutice, dovedindu-şi eficacitatea atât în banale răceli, cât şi în boli în faţa cărora medicina alopată ridică neputincios din umeri.

Remediu pentru afecţiuni reumatice

Mesteacănul este un ajutor preţios pentru persoanele care suferă de dureri reumatice. Într-un vas emailat se aşază într-un strat de un centimetru şi jumătate 350 g muguri de mesteacăn şi 700 g unt. Se pune la cuptor la foc mic şi se ţin timp de zece ore, apoi se lasă la răcit. Ulterior, se îndepărtează mugurii şi se adaugă 50 ml camfor. Se amestecă bine şi se pune la loc răcoros pentru a se solidifica. Se aplică pe zonele dureroase, în strat subţire. „Prinţul alb”, aşa cum mai este cunoscut mesteacănul, este şi un leac vechi, dar foarte bun împotriva tuberculozei. În acest sens se fierb, timp de câteva minute, în 500 ml apă, 150 g muguri de mesteacăn şi 50 g flori de tei. Se strecoară şi se lasă la răcit. Separat se topeşte un kilogram de miere de tei şi se adaugă o cană cu aloe vera tăiată mărunt, apoi se lasă la răcit. Când mierea s-a răcit complet, se adaugă preparatul obţinut din tei şi muguri şi 100 g ulei. Se amestecă bine şi se depozitează în sticle. Se recomandă o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă. Împotriva tumorilor ganglionilor limfatici se toarnă peste 400 ml apă o lingură obţinută cu amestec format dintr-o parte muguri de mesteacăn, două părţi sunătoare, două părţi lavandă şi două părţi frunze de nuc. Se lasă să clocotească un minut, se trage de pe foc şi se introduce în cuptor pentru 45 de minute. Se consumă 100 ml de trei ori pe zi. Şi tot mesteacănul este un leac util împotriva diabetului. Peste trei linguri cu muguri de mesteacăn se toarnă 400 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat şase ore. Ceaiul obţinut se consumă pe parcursul unei zile, împărţit în trei părţi. Cura se ţine timp de două săptămâni. Mesteacănul le vine de hac şi alergiilor. Zece linguri cu muguri de mesteacăn se lasă la macerat în 500 ml alcool, timp de o lună. Se administrează o linguriţă cu preparat de trei ori pe zi, timp de două săptămâni. După alte două săptămâni de pauză, tratamentul se poate relua.

Frunzele au caracteristici hemostatice

936 8 2Ceaiul din frunze de mesteacăn este extrem de util în ulcerul gastric, datorită proprietăţilor hemostatice deosebite ale acestora. Peste o jumătate de litru de apă în fierbere se toarnă o lingură cu frunze mărunţite de mesteacăn, se dă într-un clocot şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Ceaiul se consumă călduţ, o jumătate de cană, de trei ori pe zi, după masă. Împotriva urinării dificile, unul dintre cele mai bune remedii îl constituie infuzia din frunze de mesteacăn. Peste două linguri cu frunze mărunţite se toarnă 500 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat. Se bea o jumătate de cană de trei-cinci ori pe zi, înainte de masă. De asemenea, frunzele sunt cu totul excepţionale pentru persoanele care suferă de hepatită cronică. Peste o lingură cu amestec obţinut dintr-o parte frunze de mesteacăn, o parte fructe de agrişe, o parte sunătoare şi o parte coada-şoricelului se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, pe baie de abur, timp de 15 minute, se strecoară şi se consumă la temperatura camerei o jumătate de cană, de două ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Sucul, foarte bun pentru pancreas

Una dintre cele mai cunoscute şi eficiente terapii este cea cu suc de mesteacăn. Specialiştii medicinii tradiţionale ruseşti recomandă ca această terapie să fie ţinută în patru etape, primăvara, vara şi de două ori în cursul iernii, în anotimpul friguros sucul de mestecăn fiind pus la congelator până când este folosit. Prima cură se face în martie-aprilie, şi timp de 30-45 de zile se consumă un pahar cu suc proaspăt de patru ori pe zi. În perioada verii, mai precis în mai-iunie, se consumă zilnic un litru de suc de mesteacăn în care se adaugă cinci fructe de măceş, cinci stafide şi o linguriţă cu miere. În perioada iernii, curele se fac atât în decembrie, cât şi în februarie. Într-un borcan de trei litri se toarnă sucul de mesteacăn încălzit în prealabil, se adaugă zece fructe de măceş, zece stafide şi o lingură cu vârf cu miere. Se închide bine şi se lasă într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui. După 30 de zile, se consumă încălzit, cu înghiţituri mici, o ceaşcă de patru ori pe zi.

Atenţie! Produsele din mesteacăn sunt contraindicate în timpul sarcinii.

Pentru ca părul să strălucească, se clăteşte de câteva ori cu decoct din frunze de mesteacăn

Un nu hotărât infecţiilor virale!

În perioadele mai răcoroase, când infecţiile virale se încăpăţânează să-şi facă de cap, mesteacănul este o armă imbatabilă. Într-un vas, peste trei ceşti cu sevă de mesteacăn, se adaugă o lingură cu rădăcină de obligeană mărunţită. Se fierbe timp de 15 minute, apoi se lasă la răcit şi se strecoară. Se administrează o jumătate de ceşcuţă de trei ori pe zi, înainte de masă. Pentru un gust mai bun, se poate îndulci cu miere. Împotriva aterosclerozei se consumă un pahar cu suc de mesteacăn cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, timp de o lună şi jumătate. Se face o pauză de două săptămâni, şi tratamentul se repetă. Ajută la curăţarea vaselor de sânge de colesterol, acid uric şi de alte substanţe reziduale şi stimulează metabolismul.