Main menu

header

936 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Omul contemporan se întoarce tot mai mult la formulele naturiste, care, administrate corect, sunt de natură să îmbunătățească major sănătatea și să ajute organismul în lupta cu nenumărate afecțiuni. Unul dintre starurile lumii vindecătorilor naturii este cătina, fruct-minune în dreptul căruia studiile menționează o multitudine de efecte benefice.

Susține formarea globulelor roșii

Cătina este un arbust cunoscut încă din Antichitate pentru proprietățile sale vindecătoare. Fructele sale mici sunt atât de pline de compuși importanți pentru organism, încât cătina este utilizată în mai toate formele: ceai, pulbere, suc natural. Abundența de substanțe chimice antioxidante, de vitamine și flavonoide din acest fruct unicat a determinat oamenii de știință să ateste un tablou extins de beneficii pentru sănătate și să considere cătina ca fiind unul dintre cele mai sănătoase alimente din câte există. Vitamina A din fruct ajută la menținerea sănătății dinților și oaselor, vitamina B12 susține producerea de energie și formarea globulelor roșii, vitamina C promovează vindecarea rănilor, vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui.

Menține tensiunea arterială constantă

Cătina este un adevărat tezaur de licopen, antioxidant redutabil, care protejează ADN. Mai departe, fructele arbustului mai conțin minerale de calibru: potasiul este necesar pentru echilibrul fluidelor și funcția musculară, calciul menține tensiunea arterială constantă, magneziul protejează sănătatea sistemului imunitar, fierul transportă oxigenul prin organism, iar fosforul menține pH-ul corpului. La rândul lor, flavonoidele din aceste fructe au o activitate ridicată de captare a radicalilor liberi, făcând din cătină un aliat major împotriva stresului oxidativ, ceea ce are ca efect prevenirea unor boli grave și încetinirea procesului de îmbătrânire. Nu întâmplător cătina este considerată un aliment-minune.

Bandaj pentru arsuri

Compușii din uleiul de cătină, cum ar fi moleculele mesager produse din acizi grași și vitamine, scad inflamațiile și contribuie la repararea țesuturilor. Ca urmare, potrivit rezultatelor unor cercetări clinice derulate pe un eșantion reprezentativ de pacienți cu arsuri, înmuierea bandajelor în cătină a ameliorat durerea și a accelerat regenerarea pielii în jurul plăgilor. De asemenea, o altă cercetare a evidențiat faptul că administrarea de extract de fructe de cătină a crescut rapid mobilizarea celulelor stem implicate în repararea și regenerarea țesuturilor la un grup de persoane sănătoase clinic. Pe de altă parte, extractul local de frunze de cătină a demonstrat capacitatea de a accelera procesul de vindecare în cazul mai multor afecțiuni ale pielii. Într-un studiu clinic, suplimentarea orală cu ulei de pulpă de cătină a îmbunătățit simptomele dermatitei. Componentele de cătină pot, de asemenea, ajuta la netezirea pielii, la reducerea îmbătrânirii, la tratarea degerăturilor și a daunelor generate de arsurile solare.

Reduce riscurile cardiovasculare

Un studiu clinic derulat pe un grup de bărbați fără probleme de sănătate a evidențiat faptul că extractul de cătină poate scădea nivelul grăsimilor din sânge după masă. De asemenea, prin conținutul ridicat de fibre și polifenoli, aceste fructe au demonstrat proprietatea de a scădea nivelurile de trigliceride și colesterolul LDL („rău”) într-un grup de femei supraponderale. Un alt studiu care a relevat efectele benefice ale produselor pe bază de cătină asupra sănătății sistemului cardiovascular a vădit faptul că uleiul de cătină administrat oral a împiedicat trombocitele să se aglomereze, reducând astfel riscul bolilor de inimă generate de cheagurile de sânge.

Creşte pofta de mâncare

Rezultatele unui studiu clinic efectuat pe un eșantion de 120 de copii cu dispepsie funcțională (indigestie) a relevat faptul că un tratament cu extract de cătină a îmbunătățit pofta de mâncare, a crescut capacitatea de golire a stomacului și funcția digestivă, fiind observate în dreptul fructului rezultate superioare celor administrării unui medicament pentru motilitatea stomacului și intestinului. În același timp, o cercetare clinică la care au participat pacienți diagnosticați cu ciroză a pus în evidență că extractul de cătină a îmbunătățit funcția hepatică și a redus din severitatea bolii la un procent important dintre bolnavi. În paralel, o cercetare pe animale de laborator care a determinat efectul uleiului de cătină asupra ficatului afectat de toxine a avut ca rezultat o reducere semnificativă a markerilor de inflamație.

Previne cataracta

Cătina are un efect excelent în prevenirea afecțiunilor oculare. Într-un studiu clinic, uleiul administrat oral a demonstrat capacitatea de a inversa nivelul ridicat al concentrațiilor de particule de pe filmul lacrimal din ochii afectați de sindromul ochiului uscat, indus de vremea rece. În același timp, fructul de cătină este renumit pentru capacitatea de a susține acuitatea vederii, în special în cazul celei nocturne, precum și de a preveni cataracta. În același timp, un studiu clinic în cadrul căruia voluntarii au primit un preparat din plante cu adaos de cătină, administrat timp de trei luni, a avut efecte benefice în cazul pacienților cu sindrom nefrotic idiopatic, boală renală cauzată de deteriorarea clusterelor vaselor sangvine mici ale rinichilor. Tratamentul cu cătină a diminuat simptomele de umflare, a ameliorat apetitul și a redus citokinele în sânge și proteinele din urină ale bolnavilor implicați în teste.

Îmbunătățește memoria la vârste înaintate

Puterea cătinei de a preveni îmbătrânirea s-a evidențiat în cadrul unor serii de studii care au evaluat capacitatea acestor fructe de a proteja și susține creierul odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, rezultatele administrării de cătină în cazul unor persoane vârstnice, cu și fără boala Alzheimer, a demonstrat faptul că acestea au înregistrat, după tratament, o îmbunătățire a memoriei, a capacității de a-și aminti cuvinte și a duratei de atenție. În același timp, preparatele pe bază de cătină au avut ca efect scăderea inflamației, a markerilor oxidativi și, în același timp, o îmbunătățire vizibilă a stării de spirit a voluntarilor.

Cu un conținut bogat în acizi grași, fructele de cătină reprezintă un tratament eficient al dermatitei și eczemelor

Scade nivelul de zahăr din sânge

Extractul de cătină a demonstrat, pe parcursul mai multor studii derulate pe animale de laborator, proprietatea de a scădea nivelul zahărului din sânge și al grăsimilor. De asemenea, un studiu clinic pe 30 de copii cu diabet zaharat de tip I cărora li s-a administrat un supliment alimentar cu cătină a constatat îmbunătățirea stării pacienților. Pe de altă parte, rezultatele unei cercetări au evidențiat faptul că extractul de cătină este eficient în cazuri de artrită, întrucât poate reduce semnificativ inflamația și proliferarea celulelor imune în articulații. În plus, numeroase studiii au dovedit beneficiile cătinei împotriva cancerului. Fructul previne apariția celulelor canceroase, contribuie la distrugerea acestora și întărește organismul în perioada de chimioterapie.