Main menu

header

937 8 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Antiinflamatoare redutabile, cuișoarele și-au consolidat renumele de vindecători într-o serie extinsă de afecțiuni.

 Calmează durerile artritei

Cuișoarele sunt bobocii unui arbore tropical. Odată cu studierea și documentarea științifică a unor proprietăți cunoscute din vechime, cuișoarele sunt recomandate într-o serie de afecțiuni dintre cele mai răspândite. Înainte de toate, cuișoarele sunt printre cele mai bune antiinflamatoare cunoscute în medicina naturistă. Acest efect se datorează prezenței în compoziția lor a eugenolului, un ulei volatil cu proprietăţi remarcabile. În studiile efectuate pe animale s-a demonstrat că adăugarea extractului de cuişoare în dietă reduce simptomele inflamatorii cu până la 30%. Cuişoarele conţin, de asemenea, flavonoizi care contribuie şi ei la efectul de scădere a inflamațiilor şi sunt, de asemenea, substanțe antioxidante. Ca urmare, uleiul de cuişoare poate fi folosit în masaj contra durerile musculare, precum și în cataplasme sau băi calde, în cazuri de artrită sau reumatism.

Uleiul, benefic în infecţiile dentare

Același eugenol extras din cuişoare este folosit în stomatologie, întrucât are efect anestezic, fiind, în același timp, şi un agent antibacterian. Durerea dentară se poate ameliora prin tamponarea dintelui dureros sau a gingiei cu puţină vată pe care se pune ulei de cuişoare. Acesta va trata și infecţiile dentare, iar în lipsa uleiului puteți recurge la mestecarea câtorva cuișoare întregi. O proprietate mai puțin cunoscută a cuișoarelor este aceea că scad coagulabilitatea sângelui, fiind astfel eficiente împotriva formării cheagurilor. De asemenea, studii recente au demonstrat capacitatea cuişoarelor de a reduce apariţia cancerului pulmonar, prin anumiți compuși cu activitate anticanceroasă pe care îi conțin. Tot pe direcția prevenției este de menționat acțiunea cuișoarelor pentru combaterea gripei, răcelii și tusei. Cuişoarele sunt un foarte bun expectorant, ameliorează durerile în gât şi luptă împotriva virusurilor şi bacteriilor. Pentru toate acestea puteţi prepara o băutură din 10 picături de ulei de cuişoare adăugate într-o cană cu apă caldă. Consumaţi această băutură de două-trei ori pe zi. Totodată, sinuzita poate fi combătută în mod natural dacă trageţi pe fiecare nară, cu ajutorul unui pai, pulbere de cuişoare.

Aroma cuişoarelor calmează şi eliberează organismul de stres. Amestecaţi cuişoarele cu busuioc, mentă şi cardamom şi preparaţi un ceai cu efect calmant rapid

Ameliorează balonările

Cuişoarele ajută la relaxarea musculaturii netede a tractului gastrointestinal, ameliorând astfel neplăceri ca diareea, balonările sau durerile de stomac. Ceaiul de cuișoare este un ajutor de nădejde şi în combaterea flatulenţei şi a indigestiei, tratamentul cu micile cuișoare asigurând în paralel și o curățare a tractului gastrointestinal. Ceaiul se prepară din trei-patru bobițe de cuișoare măcinate lăsate timp de 10 minute într-o cană cu apă clocotită. Se beau câte două ceșcuțe pe zi, cu înghițituri mici.