Main menu

header

951 8 3de Georgiana Mihalcea

O serie de noi studii prezentate de curând la reuniunea anuală a Societății Americane de Nutriție (ASN) raportează că un consum zilnic de prune uscate are efecte promițătoare asupra mai multor biomarkeri legați de sănătatea cardiovasculară. Până acum se știa că acestea conțin multe vitamine și mine- rale, pe lângă fibre și antioxidanți, care pot ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice. Prunele uscate sunt cunoscute ca remediu pentru mai multe afecțiuni, inclusiv constipația și osteoporoza.

Reglează nivelul trigliceridelor

Conform oamenilor de știință, la bărbați, consumul de prune uscate, pe termen lung a îmbunătățit colesterolul HDL și raportul colesterol total față de HDL, și, în același timp, a scăzut stresul oxidativ și biomarkerul inflamator proteina C reactivă (CRP). Pe de altă parte, la femeile în vârstă, consumul pe termen lung de prune a avut un efect benefic asupra diferitelor măsuri metabolice legate de riscul de boli de inimă, inclusiv colesterolul total, trigliceridele totale, glucoza a jeun și nivelurile de insulină. Rezultatele ambelor studii au fost prezentate la reuniunea anuală emblematică a ASN din Boston, care aduce împreună cercetători, practicieni, experți din domeniul sănătății globale și publice, factori de decizie politică, industrie, mass-media și alți profesioniști pentru a promova știința nutriției și aplicarea sa practică.

Factorii de risc includ diabetul, obezitatea și îmbătrânirea

„În prezent, există un număr limitat de studii randomizate controlate efectuate pe bărbați și femei în vârstă care explorează relația dintre consumul de prune și biomarkerii de sânge legați de sistemul cardiovascular”, a spus medicul Mary Jane De Souza, profesor la Pennsylvania State - universitatea și investigatorul principal al studiului femeilor aflate în postmenopauză. „Vrem să avansăm cercetările pe acest domeniu pentru a înțelege mai bine modul în care consumul de prune susține sănătatea cardiometabolică, în special la populația în vârstă care prezintă adesea un risc crescut de boli cardiovasculare”. Bolile cardiovasculare se numără printre principalele cauze de deces în Statele Unite, iar factorii de risc includ nivelul ridicat de colesterol, diabetul, obezitatea și îmbătrânirea. Una dintre recomandările alimentare principale pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare este consumul unei game largi de fructe și legume. 

Prunele uscate au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce hipertensiunea arterială și nivelul colesterolului, care sunt factori majori de risc pentru bolile de inimă

Sunt accesibile pe tot parcursul anului

Ca un fruct întreg, fără adaos de zaharuri, consumul de prune uscate poate susține obiceiurile alimentare sănătoase și poate promova rezultate mai bune legate de sănătatea cardiovasculară. În timp ce toate fructele și legumele oferă nutrienți esențiali, prunele uscate reprezintă o gustare simplă și versatilă sau un ingredient din diverse rețete care sunt accesibile pe tot parcursul anului și pot ajuta la susținerea obiectivelor consumatorilor de sănătate cardiovasculară,” a declarat Andrea N. Giancoli, MPH, RDN, consilier în nutriție, California Prune Board. Aceste două studii reprezintă cele mai recente completări ale cercetărilor privind consumul de prune și sănătatea umană. Cercetările anterioare au arătat că consumul zilnic de prune poate ajuta la susținerea sănătății intestinale, a oaselor și la gestionarea greutății.