Main menu

header

951 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Una dintre cele mai apreciate plante utilizate în medicina naturistă, gheara-pisicii a demonstrat efecte în tratarea unei game variate de probleme de sănătate.

Stimulează sistemul imunitar

Scoarța și rădăcina de gheara-pisicii sunt binecunoscute în medicina tradițională, întrucât preparatele pe bază de plantă au acțiune rapidă și benefică. Acest renume vine din negura vremurilor, gheara-pisicii fiind utilizată pe scară largă de peste 2.000 de ani de populațiile băștinașe sud-americane, pentru tratarea inflamațiilor și a infecțiilor. Cercetările moderne au evidențiat capacitatea plantei de a trata eficient rigidizarea articulațiilor și durerile osteoartritei. Studiile clinice au evidențiat faptul că administrarea a 100 mg extract de gheara-pisicii timp de patru săptămâni a generat reducerea durerii în timpul activităților fizice. De asemenea, planta poate stimula sistemul imunitar, după cum a relevat un studiu care a constatat că administrarea a 700 mg extract de gheara-pisicii timp de două luni a avut ca efect creșterea numărului de globule albe, esențiale în lupta cu agenții patogeni.

Menține tensiunea arterială sub control

Gheara-pisicii a fost utilizată secole la rând împotriva indigestiei, întrucât planta detoxifică tractul intestinal. De asemenea, proprietățile antiinflamatoare ale ghearei-pisicii recomandă planta în cazuri de alergii, astm și gută. Potrivit literaturii de specialitate, acest vindecător natural este studiat din perspectiva capacității de a acționa benefic în cazuri de anxietate și chiar SIDA, precum și pentru combaterea hipertensiunii. De altfel, medicina tradiţională chineză a folosit gheara-pisicii timp de secole împotriva acestei afecțiuni, iar studiile au evidențiat faptul că un alcaloid specific acestei plante - hirsutina - are capacitatea de a menține tensiunea arterială sub control, blocând intrarea calciului în pereții vaselor de sânge și favorizând o circulație sangvină sănătoasă și lină. În ansamblu, Organizația Mondială a Sănătății recomandă administrarea plantei în dozele și la recomandarea unui specialist, sub formă de extract (maximum 350 mg zilnic) sau comprimate, câte două-trei doze pe zi.

Gheara-pisicii poate fi un bun adjuvant în cazuri de chisturi ovariene