Main menu

header

951 7 3de Camelia Onciu

Spanacul sălbatic sau Chenopodium album este o legumă pe care agricultorii o stârpesc, pentru că e o buruiană enervantă, care crește rapid și supraviețuiește în aproape orice condiții. Dar, de fapt, planta e comestibilă și sănătoasă pentru om.

Sucul are proprietăți medicinale

Spanacul sălbatic face parte din familia Amaranthaceae și a fost cândva o plantă comestibilă în toată Eurasia, bună pentru oameni, dar și pentru animale. Este rudă cu spanacul (Spinaca oleracea) și se mai numește „găină grasă” sau „picior de gâscă albă”, denumiri care descriu forma frunzelor. Are gust asemănător spanacului și se consumă în aceleași moduri. Frunzele fragede și tulpinile proaspete pot fi prăjite sau tocate în salate. Frunzele și semințele fragede se pun în supe. Sucul de frunze este folosit pentru proprietățile sale medicinale.

Pe stomacul gol, pentru sănătatea colonului

Dacă doriți să încercați efectele terapeutice ale spanacului sălbatic, aveți grijă să adunați plante din locuri curate, cât frunzele sunt mai fragede. O sută de grame de plantă conțin 4 grame de fibre alimentare, vitaminele A, C, B6, minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc. Dacă dieta dumneavoastră este săracă în fibre sau apă, veți scăpa de constipație luând suc de frunze de spanac sălbatic pe stomacul gol, care stimulează mișcările intestinale.

Repară capilarele

Spanacul sălbatic curăță pielea, ajutând în probleme precum coșuri și acnee. Vitamina C, puternic antiinflamator și antioxidant, ajută la repararea capilarelor deteriorate după o leziune. Înțepăturile de insecte, inflamațiile din cauza rănilor, acumularea de lichid pot provoca umflături foarte dureroase. Buruiana comestibilă numită spanac sălbatic ajută la tratarea tuturor tipurilor de umflături, atât interne, cât și externe, atunci când e aplicată direct pe piele.

Util în boli de nutriție

Această verdeață sălbatică protejează ficatul de efectele negative ale mâncării nesănătoase, alcoolului, diferitelor medicamente. Preparați 10-15 ml suc din frunze și tulpini fragede de spanac sălbatic și beți de trei ori pe zi, după mese. Frunzele plantei ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și astfel reduc riscul de diabet și alte complicații asociate cu această boală. Sucul poate fi combinat cu suc de lămâie și consumat de două ori pe zi.

Mestecați frunze dacă aveți dinți sensibili

Prin conținutul de vitamina C, este foarte util pentru oase și dinți. Mestecând frunzele plantei, puteți ameliora respirația urât mirositoare, sângerarea gingiilor, dinții sensibili și alte probleme dentare. Cantitatea de zinc și fier din plantă ajută la îmbunătățirea vederii. Deci, dacă doriți să vă păstrați vederea sănătoasă, puteți lua această legumă ca aliment sau supliment.

Combate cancerul de sân

Spanacul sălbatic conține proteine, minerale și vitamine care ajută la întărirea rădăcinilor firelor de păr. Cancerul de sân este mai frecvent la femeile în vârstă. Studiile au arătat că există o relație inversă între aportul de plante Chenopodium Album și riscul de a dezvolta cancer de sân. Spanacul sălbatic previne dezvoltarea hormonilor estrogeni, care sunt responsabili de cancer.

Atenţionări speciale

Frunzele plantei conțin o cantitate importantă de acid oxalic. Acest acid consumă calciul din organism! Prin fierberea plantei, el este distrus. Se-mințele spanacului sălbatic pot duce la avort spontan! Prin urmare, utilizarea acestei plante în timpul sarcinii trebuie evitată. Consumul excesiv de spanac sălbatic poate provoca probleme cu stomacul! Florile produc polen la care unii oameni pot fi alergici!