Main menu

header

956 7 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Acre, sărate și pline de beneficii pentru sănătate, prunele japoneze umeboshi sunt un aliment de bază în bucătăria niponă de secole. Pe lângă gustul lor distinct, aceste roade sunt utilizate și datorită unor certe proprietăți terapeutice, care au atras atenția oamenilor de știință.

Accelerează vindecarea leziunilor hepatice

Umeboshi sunt fructe rotunde și încrețite, cu un gust acru datorat conținutului ridicat de acid citric. Grație aromei lor intense, umeboshi sunt de obicei combinate cu orez alb și consumate ca garnitură. Pasta de umeboshi și oțetul din aceste fructe sunt, de asemenea, disponibile pentru a condimenta orice fel de mâncare. În ceea ce privește nutriția, umeboshi conțin o bună parte din potasiul, manganul și fibrele necesare într-o zi unui adult. Pe lângă acest profil nutritiv impresionant, s-a demonstrat că faimoasele prune murate au multe efecte benefice asupra sănătății. Studiile au relevat faptul că sunt aliați de calibru ai ficatului, favorizând detoxificarea, metabolismul grăsimilor și producerea de proteine utilizate pentru coagularea sângelui. Unele cercetări au descoperit că includerea umeboshi în dietă ajută la menținerea funcției acestui organ, arată publicația World Journal of Gastroenterology. Astfel, administrarea de extract de fruct a generat nu doar o mai bună funcționare a ficatului, ci a contribuit și la accelerarea vindecării leziunilor hepatice.

Diminuează senzaţia de reflux gastric

Deoarece umeboshi sunt un aliment bogat în fibre, ajută la susținerea digestiei, precum și la sănătatea tractului gastrointestinal. Potrivit experților care le-au studiat, prunele japoneze sunt un adevărat laxativ natural. Umeboshi atenuează simptomele problemelor gastrointestinale. Un studiu clinic recent a demonstrat faptul că un consum zilnic de umeboshi a redus semnificativ simptomele refluxului acid. Pe de altă parte, cercetări riguroase au pus în lumină capacitatea acestor fructe de a opri creșterea anumitor tipuri de celule canceroase. Pe lângă celulele tumorale hepatice și pancreatice, extractul de umeboshi s-a dovedit eficient, în cadrul studiilor de laborator, și în tratarea cancerului de sân sau de piele.

Umeboshi posedă proprietăți naturale antibacteriene și ajută la sănătatea orală prevenind formarea cariilor

Contribuie la reducerea riscului de boli de inimă

De la dieta nesănătoasă până la factori precum stresul, fumatul și poluarea, există multe moduri prin care radicalii liberi se pot forma în organism. Aceste molecule extrem de instabile provoacă daune oxidative care contribuie la dezvoltarea bolilor cronice. Aici intră în luptă antioxidanții din umeboshi, care neutralizează acidul din organism și previn deteriorarea celulelor. Studiile internaționale au demonstrat că, prin această acțiune, prunele japoneze pot contribui la reducerea riscului de boli de inimă și diabet. De altfel, faptul că aceste fructe sunt omniprezente în gastronomia unuia dintre cele mai longevive și mai sănătoase popoare este un argument verificat în timp pentru forța vindecătoare a umeboshi. Totodată, datorită cantității mari de polifenoli pe care îi conțin, aceste fructe contribuie la menținerea sănătății osoase. Umeboshi se pot consuma și sub formă de ceai, preparat dintr-un fruct curățat de sâmburi și mărunțit și o felie de ghimbir proaspăt, într-o cană cu apă clocotită. După două minute de infuzare, se strecoară și se consumă.