Main menu

header

957 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

De mii de ani, kanna este una dintre cele mai prețuite plante medicinale din Africa de Sud. În ultima perioadă, kanna a depășit granițele „continentului negru”, grație efectelor sale benefice asupra creierului și stării de spirit.

Relaxează psihicul

Kanna este considerată un remediu care se adresează deopotrivă corpului și minții. Poate tocmai de aceea a fost, secole la rând, o prețioasă monedă de schimb între triburi, istoria sa în documente mergând până în secolul al XVI-lea. În ultima vreme, planta și-a creat propriul drum în medicina naturistă a Occidentului, grație unor proprietăți antidepresive ce reprezintă o alternativă naturală la medicația care de regulă are numeroase efecte secundare sau, mai grav, generează dependență. Cercetările moderne au confirmat prezența în kanna a unor alcaloizi care interacționează cu anumiți receptori de la nivelul creierului și care influențează producția de dopamină și de serotonină. „După administrarea plantei, efectele se resimt în circa 30 de minute și sunt excelente din perspectiva relaxării psihice”, punctează cercetătorul Chris Kilham, autor al lucrării „Medicine Hunter” („Vânătorul de leacuri”).

Vă scapă de anxietate

Administrarea de kanna are ca efect un plus de concentrare, un focus sporit al atenției și o claritate mult îmbunătățită a gândirii. În același timp, planta este utilă pentru scăderea semnificativă a nivelului de stres și de anxietate, notează selfdecode.com. Potrivit răspunsului unor pacienți cărora psihiatrii din Africa de Sud le-au prescris extract de kanna, planta a avut efecte pozitive în cazuri de depresie de grad mic și mediu, nemaifiind nevoie de administrarea de medicamente antidepresive convenționale, întrucât kanna acționează în mod natural exact ca acestea, stimulând producerea de serotonină. În mod tradițional, planta este mestecată îndelung, în forma sa fermentată, care se prepară local. Pentru consumatorii vestici, kanna este disponibilă sub formă de extract. Pe lângă efectul psihic, planta este creditată cu capacitatea de a potoli setea, de a suprima foamea și de a diminua durerea, aspecte confirmate de o serie de cercetări științifice care, în plus, atestă faptul că planta nu este halucinogenă și nu dă dependență.

Kanna se administrează doar la recomandarea și sub supravegherea specialistului

Micşorează tensiunea arterială

Extractul de kanna a demonstrat, într-o serie de cercetări, proprietatea de a scădea tensiunea arterială. Deși acest efect a fost observat doar în analize de laborator, specialiștii sunt optimiști în legătură cu capacitatea plantei de a acționa astfel și în cazul organismului uman. De asemenea, în condițiile în care kanna are urmări pozitive în tratarea stresului, efectul plantei se face resimțit și în ceea ce privește lupta împotriva inflamațiilor la nivelul organismului, știut fiind faptul că acestea stau, în foarte multe cazuri, la baza depresiei. Administrarea de extract de kanna a dovedit puterea de a proteja sistemul imunitar. De asemenea, planta poate îmbunătăți notabil funcțiile executive ale creierului (capaci- tatea de a planifica, de a rezolva probleme și de a duce sarcini la bun sfârșit), precum și flexibilitatea cognitivă. O cercetare în cadrul căreia voluntarilor li s-au administrat 25 mg extract de kanna pe zi timp de nouă săptămâni a confirmat proprietățile plantei pe aceste direcții, dând speranțe cercetătorilor care studiază modalități de luptă împotriva bolilor degenerative cum sunt demența sau Alzheimer.