Main menu

header

957 8 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Cruciferă deosebit de gustoasă, conopida este parte a listei superalimentelor creditate de specialiști cu remarcabila proprietate de a preveni instalarea cancerului, dar beneficiile pentru sănătate ale acestei legume de excepție se extind mult dincolo de acest aspect.

Promovează producerea de colagen

Conopida conţine numeroși nutrienţi esenţiali, inclusiv vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, potasiu, magneziu şi fibre. În plus, această legumă atât de gustoasă aduce organismului antioxidanţi puternici, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ şi reduc riscul de boli cronice. De altfel, comunitatea oamenilor de știință și nutriționiștii afirmă la unison că, prin bogăția sa de nutrienți, conopida este una dintre cele mai sănătoase legume, graţie prezenței compuşilor antiinflamatori, carotenoizilor, fibrelor, mineralelor şi compuşilor fenolici. Pentru a ilustra acest tezaur nutrițional, cercetătorii punctează, de exemplu, faptul că această legumă oferă 77% din necesarul zilnic de vitamina C, ceea ce înseamnă că organismul este protejat de infecții, că este susținut sistemul imunitar și că este promovată producerea de colagen, atât de necesar țesuturilor din corpul uman. 

Ajută ficatul

Datorită numărului redus de calorii, se pot consuma și trei porții de conopidă gătită pe zi. Este binecunoscut faptul că această cruciferă este o alegere excelentă pentru persoanele care încearcă să piardă în greutate, deoarece este bogată în nutrienţi şi fibre. Concret, conopida conţine anumiţi compuşi care sprijină procesul de detoxificare a organismului, susţine absorbţia adecvată a nutrienţilor şi eliminarea toxinelor, stimulează ficatul să producă enzime detoxifiante ce blochează deteriorarea provocată de radicalii liberi şi reduce riscul apariţiei tulburărilor digestive. În același timp, prin aportul de fibre, conopida scade nivelul colesterolului, iar efectul său ușor laxativ o recomandă pentru o bună sănătate intestinală și pentru eliminarea excesului de deşeuri şi de apă din corp. Pe de altă parte, antioxidanţii din conopidă echilibrează activitatea hormonală, reducând semnificativ nivelurile nesănătoase de estrogen.

Studiile internaționale au demonstrat că sulforafanul din conopidă protejează ţesuturile vulnerabile ale retinei, prevenind astfel cataracta și degenerescența maculară

Datorită fibrelor din compoziție, conopida este o legumă care favorizează procesul de digestie. Consumată frecvent, ușurează tranzitul intestinal și previne bolile digestive

Scade riscul de Parkinson

Studiată din perspectiva combaterii cancerului, conopida s-a dovedit redutabilă în cazuri de tumori de sân, colon, ficat, plămâni şi stomac. Rezultatele cercetărilor au evidențiat faptul că această cruciferă aduce organismului agenţi chimiopreventivi care blochează fazele incipiente ale dezvoltării cancerului şi opresc dezvoltarea tumorii. Totodată, conopida este recunoscută ca un antiinflamator redutabil - conține betacaroten, betacriptoxantină, acid cafeic, acid cinamic, acid ferulic, quercetină, rutină şi kaempferol - consumul cruciferei fiind creditat cu proprietatea de a scădea riscul de boli neurodegenerative, cum sunt Alzheimer și Parkinson, precum și al afecțiunilor cardiovasculare.