Main menu

header

957 7 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Una dintre cele mai îndrăgite plante medicinale, lavanda, furnizează un ulei esențial care s-a dovedit, în timp, posesor al unor proprietăți terapeutice remarcabile, confirmând utilizarea seculară pentru sănătate a acestui medic al naturii.

Accelerează vindecarea rănilor

Originară din zona Mediteranei, a Orientului Mijlociu și Indiei, lavanda a fost întrebuințată din cele mai vechi timpuri pentru multiplele sale proprietăți și beneficii. Simbolistica sa de plantă care îmbuna soarta era dublată de credința că lavanda oferea protecție împotriva bolilor. De altfel, lavanda a fost un pionier al aromoterapiei - din vârfurile înflorite ale plantei se extrage, prin distilare, prețiosul ulei esențial de lavandă, unul dintre cele mai populare și mai versatile tipuri de ulei esențial, cu virtuți documentate și evidențiate de-a lungul timpului. Concret, beneficiile uleiului esențial de lavandă se pot vedea în primul rând la nivelul pielii, întrucât produsul este antiseptic, antimicrobian, antiinflamator, antifungic și analgezic. În aceste condiții, aplicarea acestui ulei pe piele, după diluarea într-un ulei care se absoarbe rapid (jojoba, migdale dulci), grăbește vindecarea micilor răni, arsuri, iritații, înțepături de insecte și ajută în caz de mâncărimi, ameliorează și combate acneea și, aplicat pe scalp, previne căderea excesivă a părului, stimulându-i creșterea.

Sporeşte atenția și concentrarea

Tradiția utilizării uleiului esențial de lavandă recomandă acest produs în cazuri de simptome de greață și vărsături, ca și pentru combaterea stărilor de oboseală și de tensiune nervoasă, amestecat cu alte uleiuri și utilizat pentru masaj. Relaxant, plin de beneficii, odată inhalat prin adăugarea câtorva picături în difuzor, uleiul esențial de lavandă promovează relaxarea, calmează sistemul nervos și are un efect liniștitor în caz de anxietate, stres, atacuri de panică, depresie sau oboseală cronică. Mai mult, uleiul esențial de lavandă îmbunătățește calitatea somnului și previne astfel insomniile, având, totodată, și un efect redutabil asupra activității creierului - aromoterapia cu ulei esențial de lavandă este creditată cu proprietatea de a susține capacitatea de memorare, de a stimula atenția și concentrarea.

PONT. Uleiul esențial de lavandă atenuează crampele menstruale și ameliorează sindromul premenstrual, prin efectul său calmant.