Main menu

header

957 7 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Una dintre cele mai modeste și des întâlnite plante, păpădia, este în același timp, un puternic tămăduitor. Cunoscut din vechime pentru virtuțile terapeutice de excepție, acest medic al naturii vădește permanent noi beneficii pentru organismul uman.

Protejează împotriva deteriorării celulare

Păpădia este utilizată astăzi în salate, sub formă de suplimente alimentare şi de ceaiuri, iar acest fapt nu este surprinzător: planta a fost folosită de-a lungul secolelor pentru proprietățile sale vindecătoare, iar cercetările științifice i-au confirmat capacitatea terapeutică. Astfel, păpădia a demonstrat un conținut semnificativ de antioxidanţi, compuşi ce pot ajuta organismul în lupta împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Planta aduce organismului, de pildă, betacaroten, un compus unic, cu rol în protejarea împotriva deteriorării celulare. Alături de antioxidanți, planta conține numeroase vitamine, minerale, fibre și alți nutrienţi de folos pentru menținerea echilibrului metabolic.

Îmbunătățește sensibilitatea la insulină

Studiile internaționale au relevat faptul că în rădăcina de păpădie există inulină, o fibră solubilă ce poate influenţa creşterea şi menţinerea bacteriilor intestinale de la nivelul tractului digestiv. Ca urmare, prezența păpădiei în dietă este de natură să sprijine sănătatea digestivă, să contribuie la un bun peristaltism intestinal și să favorizeze detoxificarea naturală, prevenind astfel constipația și cancerul de colon. De asemenea, unele cercetări au relevat faptul că păpădia poate ajuta la menţinerea controlului greutăţii, prin acţiunile sale benefice asupra arderii grăsimilor. În același timp, prin compușii care pot interveni asupra nivelului zahărului din sânge şi a absorbţiei glucozei în muşchi, păpădia îmbunătățește sensibilitatea la insulină şi reduce nivelul de zahăr din sânge.

Diminuează inflamația

Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, păpădia are proprietatea de a reduce inflamaţia, cu ajutorul polifenolilor pe care îi conține. În același timp, utilizarea tradițională a păpădiei ca diuretic a determinat oamenii de știință să studieze intens această plantă din perspectiva menținerii sănătății rinichilor. Totodată, potasiul conţinut de păpădie poate fi un aliat al sistemului cardiovascular, întrucât este binecunoscut rolul acestui mineral în reglarea tensiunii arteriale. De altfel, acțiunea benefică a păpădiei asupra inimii este reflectată și de prezența în plantă a compușilor care reduc nivelul colesterolului.

Păpădia ajută la generarea de noi celule ale pielii, îmbunătăţind producţia de colagen

Soté din frunze de păpădie

957 7 4Ingrediente: 500 g frunze de păpădie, 1 legătură de ceapă verde, 2 căţei de usturoi, 1 legătură de ridichi roşii (pentru decor), 8 jumătăţi de miez de nucă, 1/2 ardei iute curăţat de seminţe (opţional), zeama de la 1/2 lămâie, 3 linguri cu ulei de măsline, un cub de unt, 100 g parmezan ras, sare, piper.

Mod de preparare: frunzele de păpădie se spală și se lasă la scurs, într-o strecurătoare. Într-o tigaie de teflon se pun uleiul şi untul la încălzit, se adaugă ceapa verde tăiată rondele, usturoiul feliat fin şi nuca mărunţită. Se călesc împreună un minut, se pun frunzele de păpădie și ardeiul iute mărunțit, dacă se folosește, și se mai gătește totul două minute, apoi se potrivește preparatul de sare, piper și zeamă de lămâie. Odată răcorit, soté-ul se servește cu ridichi date pe răzătoare, presărat cu parmezan și cu un ou fiert moale alături.