Main menu

header

958 9 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Țelina este o legumă foarte apreciată, dar oamenii de știință au relevat faptul că și semințele acesteia, mai puțin popularizate, dar folosite în Asia pe post de condiment, sunt pline de beneficii pentru organism.

Activează enzimele necesare pentru formarea țesutului osos

Mici, cu o savoare de pământ și o aromă pregnant amăruie, semințele de țelină au fost folosite de secole în medicina tradițională orientală, în special pentru a trata afecțiuni respiratorii, ca bronșita sau gripa. Pornind de la această străveche utilizare, oamenii de știință au studiat condimentul și au pus în evidență faptul că semințele de țelină prezintă un tablou nutrițional remarcabil. Astfel, o lingură cu condiment aduce organismului un procent însemnat de calciu din necesarul zilnic, ceea ce recomandă semințele de țelină pentru prevenirea osteoporozei, reducerea riscului de fracturi și întărirea sistemului osos. Iar prin manganul pe care îl conțin, aceste semințe activează enzimele care produc proteinele necesare pentru formarea țesutului osos și a cartilajului.

Susțin echilibrul zahărului din sânge

Fierul este un mineral esențial pentru producerea globulelor roșii, care furnizează oxigen din plămâni către alte părți ale corpului. Semințele de țelină sunt o sursă excelentă de fier - 6,5 grame de condiment oferă 38% din necesarul zilnic pentru femei. În același timp, prevenind deficiența de fier, semințele de țelină combat anemia și energizează organismul. Cercetările internaționale au relevat faptul că semințele de țelină au proprietatea de a echilibra nivelul zahărului din sânge, prin aportul de magneziu, care crește răspunsul celulelor la insulină. În acest fel este diminuat pericolul instalării diabetului de tip II și a bolilor de inimă. Semințele de țelină sunt disponibile și sub formă de capsule sau tablete, ca supliment alimentar.

Semințele de țelină se pot achiziționa întregi, zdrobite sau măcinate, pot fi folosite în supe, mâncăruri, sosuri pentru salate sau consumate ca infuzie, preparată din o lingură cu pulbere de semințe peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte, se infuzează timp de  zece minute și se strecoară

Sunt un conservant natural al alimntelor

Extractul din semințe de țelină a demonstrat, pe parcursul unei serii de cercetări, proprietăți antibacteriene, luptând cu succes, de pildă, împotriva bacteriilor H.pylori, care pot duce la ulcer gastric. Un alt studiu a evidențiat aceeași acțiune benefică și în dreptul semințelor de țelină propriu-zise, care și-au demonstrat puterea împotriva altor agenți patogeni, din categoria ciupercilor. De altfel, cercetătorii sugerează că acest condiment are potențial de conservant natural al alimentelor. De asemenea, experții au desco- perit în aceste semințe antioxidanți importanți, în special polifenoli, care previn deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi și scad riscul de cancer, de afecțiuni ale sistemului imunitar sau ocular, combat infecțiile și previn îmbătrânirea prematură.