Main menu

header

958 8 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

În India, din cele mai vechi timpuri, frunza de betel este folosită în ritualuri religioase, deoarece este considerată de bun augur, dar, dincolo de importanța simbolistică, planta este un binecunoscut vindecător, fiind folosită pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni.

Elimină radicalii liberi nocivi

Frunza de betel are o aromă puternică, înțepătoare, aromată și este utilizată pe scară largă ca odorizant oral. Planta conține nutrienți esențiali cum ar fi iodul, potasiul, vitaminele A, B1, B2, precum și uleiuri esențiale și componente chimice cu proprietăți medicinale, care ajută la tratarea și gestionarea diferitelor boli și tulburări de sănătate. Cercetările moderne au evidențiat, de pildă, faptul că pulberea de frunze de betel are capacitatea de a reduce nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip II nou diagnosticat, iar acest remediu pe bază de plante nu are reacţii adverse. Acest efect se datorează antioxidanților din betel, care luptă împotriva stresului oxidativ, prin eliminarea radicalilor liberi.

Are potenţial chimio-preventiv

Nivelul ridicat de colesterol este un factor de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiile au descoperit că frunza de betel ajută la scăderea colesterolului total și a trigliceridelor, grație prezenței în plantă a eugenolului, care inhibă biosinteza colesterolului în ficat și reduce absorbția lipidelor în intestin. În același timp, betelul este un rezervor de compuși fenolici care posedă proprietăți antimutagene și antiproliferative, fiind studiată din perspectiva luptei împotriva cancerului. Cercetările internaționale au dezvăluit potențialul chimio-preventiv al frunzelor de betel împotriva diferitelor tipuri de tumori. În plus, planta conține o serie de substanțe fitochimice care inhibă creșterea celulelor canceroase și previn răspândirea bolii la diferite organe ale corpului. Pe de altă parte, studiile au desco- perit că mestecatul frunzelor de betel este un remediu pentru tratarea ulcerului gastric, întrucât au acțiune de creștere a producției de mucus gastric și reduc volumul secreției de acid. Fitochimicele și polifenolii prezenți în frunza acestei plante protejează stratul interior al intestinului împotriva toxinelor și altor iritanți.

Mestecatul frunzelor de betel este un remediu împotriva ulcerului gastric

Frunza de betel poate fi folosită ca înlocuitor pentru medicamentele care tratează infecțiile bucale sau dentare

Combate astmul bronşic

Uleiul esențial prezent în frunzele de betel posedă activitate antibacteriană împotriva bacteriilor patogene Escherichia coli, Staphylococcus aures și Pseudomonas aeruginosa. Potrivit lucrărilor de specialitate, frunzele de betel sub formă de extract ajută în procesul de vindecare a rănilor și arsurilor. S-a constatat că betelul este un eficient calmant al durerilor articulare, datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Acestea au efect și în cazuri de astm bronșic, întrucât planta are activitate antihistaminică. Pe de altă parte, frunzele de betel sunt utilizate prin tradiție împotriva stresului, efect certificat de studiile care au evidențiat faptul că frunzele de betel stimulează eliberarea de catecolamine, substanțe care au fost asociate cu nivelurile de depresie.