Main menu

header

959 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Consumul de smochine a fost asociat cu sănătatea şi prosperitatea de milenii, aceste fructe fiind menționate de foarte multe ori în Biblie și considerate din cele mai vechi timpuri aliați împotriva îmbătrânirii. Dincolo de istoric și legende, oamenii de știință au confirmat faptul că o jumătate de cană cu smochine aduce organismului aceeași cantitate de calciu furnizată de o jumătate de cană cu lapte, că aceste fructe conțin mai multe fibre decât prunele și mai mult potasiu decât bananele.

Reglează nivelul colesterolului „rău”

O smochină nu este de fapt un fruct, ci o inflorescenţă - un grup de mai multe flori şi seminţe, în interiorul unei tulpini bulboase. Renumele smochinelor este certificat de cercetări care le atestă capacitatea de a contribui la funcţionarea normală a sistemului imunitar. Totodată, studiile efectuate pe animale de laborator hrănite cu smochine susţin faptul că aceste fructe ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL („rău”) din sânge. Un alt motiv semnificativ pentru care mulţi nutriţionişti şi specialişti consideră consumul de smochine deosebit de benefic pentru sănătate este faptul că aceste fructe pot satisface pofta de dulce, oferind în același timp numeroase beneficii importante pentru susţinerea unei diete adecvate. Ca sursă excelentă de micronutrienți, sărace în calorii, smochinele sunt o opțiune excelentă de gustare între mese.

Apelaţi la ele în caz de constipaţie

Smochinele susţin dinamica digestivă normală şi sănătatea tractului gastrointestinal. De altfel, în medicina tradiţională, consumul acestor fructe este recomandat în cazuri de constipaţie. Studiile pe animale de laborator au confirmat faptul că un aport adecvat de smochine poate atenua simptomele cazurilor de colită ulceroasă, balonare şi crampe abdominale. În același timp, consumul de smochine este creditat cu proprietatea de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară şi de a reduce riscul dezvoltării bolilor de inimă, prin conținutul de antioxidanți și proprietatea de a diminua nivelul trigliceridelor. De altfel, amintiții antioxidanți din aceste fructe sunt promovați și ca agenți de scădere a inflamației din organism, ceea ce recomandă smochinele și pentru prevenirea bolilor neurodegenerative.

Îmbunătăţeşte fertilitatea masculină

Încă din timpurile Greciei Antice, smochinele erau considerate fructe ale pasiunii și fertilităţii. Astăzi, specialiştii au ajuns la concluzia că există un adevăr în această credinţă: smochinele conţin fier şi alte substanţe minerale care promovează sănătatea aparatului reproducător, îmbunătățind fertilitatea masculină. Pe de altă parte, prin aportul de calciu, potasiu şi magneziu, consumul de smochine are potenţialul de a îmbunătăţi rezistența şi densitatea oaselor. De asemenea, o serie de cercetări au evidențiat faptul că decoctul din frunze de smochin, preparat după indicațiile de pe ambalaj, poate avea efecte relativ similare cu cele ale unui medicament utilizat pentru controlul glicemiei.

Consumul de smochine susţine sănătatea părului şi pielii, încetinind rata de descompunere a colagenului