Main menu

header

961 7 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Rudă cu margareta, chiar dacă nu s-ar crede după aspect, acmella este, înainte de toate, faimoasă pentru proprietățile sale distincte de a trata afecțiunile orale, de unde și supranumele de „planta durerilor de dinți”.

Creşte salivaţia la persoanele cu sindrom de gură uscată

Originară din regiunile tropicale și subtropicale, acmella este folosită prin tradiție pentru beneficiile sale medicinale. Unele dintre aceste efecte au fost dovedite de știință - planta poate fi foarte utilă în cazuri de dureri de dinți. Atunci când este mestecată, acmella are un efect de amorțire a cavității orale, studii recente evidențiind faptul că acest efect anestezic local se datorează spilantolului, principalul ingredient activ al plantei. Acest tip de acțiune este dublat de flavonoidele din acmella, care reduc anumite substanțe legate de percepția durerii. Din același tablou face parte și renumele plantei de remediu în cazuri de stomatită, acmella având capacitatea de a combate inflamația orală - cercetările oamenilor de știință au evidențiat faptul că același spilantol este de ajutor în scăderea nivelului enzimelor implicate în inflamație. Mai mult, un studiu a descoperit că scobitorile cu spilanthol din acmella cresc salivația la persoanele cu sindromul de gură uscată.

Accelerează vindecarea ulcerului gastric

În unele părți ale lumii, acmella este folosită în alimente, întrucât are un gust distinct, puternic, care adaugă o aromă unică mâncărurilor, iar beneficiul este dublu, întrucât planta este, de asemenea, un diuretic natural. Acest efect a fost dovedit de un studiu pe animale de laborator, care a constatat că spilantholul din acmella crește producția de urină și vizează benefic activitățile celulare din rinichi. În același timp, potrivit unui studiu pe animale de laborator, planta poate ajuta și în diverse afecțiuni gastro-intestinale, întrucât conține un compus complex, numit ramnogalacturonan, care susține și accelerează vindecarea ulcerului gastric.

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, acmella este un remediu naturist eficient în cazuri de dermatită