Main menu

header

961 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Chiar dacă este renumită în principal pentru proprietățile sale sedative, valeriana este o plantă cu mult mai multe virtuți vindecătoare, fapt atestat de numeroasele studii care i-au evidențiat calități extinse de tămăduitor natural.

Vine de hac ADHD

Remarcată încă de pe vremea lui Hipocrate, valeriana este disponibilă astăzi sub formă de ceaiuri, extracte, tincturi, capsule, tablete şi uleiuri esenţiale. Efectele terapeutice ale plantei se remarcă datorită interacţiunii sale cu acidul gamma-aminobutiric, un neurotransmiţător care ajută la reglarea impulsurilor nervoase din creier şi sistemul nervos. Cercetătorii au arătat că nivelurile scăzute de GABA sunt asociate cu apariţia stresului cronic și a anxietăţii. Un studiu efectuat pe adulţi cu anxietate a constatat că administrarea de valeriană în combinaţie cu sunătoare, timp de șase săptămâni, a redus simptomele cu 66%. De altfel, potrivit rezultatelor mai mutor studii, rădăcina de valeriană conţine o serie de compuşi care o fac să acţioneze ca un sedativ uşor, inhibând activitatea excesivă în amigdala, parte a creierului care procesează frica şi răspunsurile emoţionale puternice la stres. Ca urmare, planta a fost utilizată pentru a trata tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), precum și depresia în tulburarea bipolară și în cea obsesiv-compulsivă.

Alternativă naturală la medicamentele împotriva insomniei

Din cele mai vechi timpuri, rădăcina de valeriană a fost utilizată pentru a trata insomnia și nervozitatea. În SUA, preparatele pe bază de plantă sunt comercializate în principal ca adjuvant pentru somn, iar cercetările au confirmat această proprietate: o analiză extinsă a peste 60 de studii a evidențiat faptul că planta ajută la reducerea trezirilor nocturne, îmbunătățește calitatea somnului și poate ajuta la instalarea mai rapidă a odihnei, grație hesperidinei şi linarinei, flavonoide antioxidante pe care le conține și care au efecte de stimulare a somnului. Principalul beneficiu al valerianei este promovarea somnului natural după câteva săptămâni de utilizare, fără riscul dependenţei sau al efectelor negative asupra sănătăţii. Atunci când este utilizată corect, planta reprezintă o alternativă mai blândă la medicamentele comune împotriva insomniei. Valeriana se poate administra sub formă de ceai, preparat din două lingurițe cu plantă uscată la o cană cu apă - se fierbe lichidul pe foc mic timp de cinci minute, apoi se strecoară și se consumă.

Valeriana a fost utilizată din timpuri străvechi împotriva spasmelor gastrointestinale

Atenuează durerile de sciatică

Valeriana a demonstrat faptul că poate avea mai multe beneficii pentru organism. De exemplu, administrarea a 255 mg valeriană de trei ori pe zi, timp de două cicluri menstruale, a redus semnificativ durerea şi necesitatea altor analgezice în timpul menstruaţiei persoanelor care au participat la un studiu clinic. În același timp, oamenii de știință au pus în evidență faptul că administrarea zilnică de rădăcină de valeriană timp de opt săptămâni a redus bufeurile voluntarelor aflate în postmenopauză. De asemenea, valeriana este și un redutabil analgezic, fiind de folos în cazuri de migrene, dureri articulare și de sciatică. În același timp, la recomandarea unui specialist, planta poate fi utilizată și împotriva palpitațiilor inimii și a oboselii cronice.