Main menu

header

de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Folosită de secole în medicina populară asiatică și africană, tămâia indiană a confirmat o mare parte dintre proprietățile care i-au fost atribuie de-a lungul secolelor, știința modernă evidențiind în dreptul acestei rășini virtuți terapeutice unice.

Eficientă în cazuri de colită cronică

Disponibilă sub formă de rășină, pastile sau cremă, tămâia indiană este un străvechi remediu antiinflamator, studiile de dată recentă arătând că, într-adevăr, există explicații științifice pentru efectul deosebit pe care această rășină îl are în cazuri de osteoartrită, artrită reumatoidă, astm, colită cronică și boala Crohn. Mai precis, terpenele şi acizii din această rășină au efect puternic antiinflamator, în tămâia indiană fiind identificaţi şi alţi compuşi chimici care reduc în mod natural răspunsul inflamator și care funcţio- nează similar cu analgezicele de sinteză, dar păstrează integritatea stomacului şi mucoasei intestinale, provocând semnificativ mai puţine efecte secundare şi un risc mai mic de toxicitate. Un studiu publicat în jurnalul Phytomedicine a constatat că toate persoanele testate, cu dureri de genunchi generate de osteoartrită, care au primit tămâie indiană au raportat o scădere a simptomelor, în paralel cu o creștere a flexiei genunchiului și a distanței pe care o puteau parcurge.

Suprimă invazia celulelor canceroase pancreatice

Acizii din tămâia indiană au demonstrat capacitatea de a acționa în mai multe moduri care pot inhiba creșterea anumitor tipuri de cancer. Potrivit articolelor de specialitate, s-a demonstrat că acești compuși specifici rășinii împiedică anumite enzime să afecteze negativ ADN. Studiile au descoperit, de asemenea, că tămâia indiană poate lupta împotriva celulelor canceroase de sân avansate și poate limita răspândirea leucemiei maligne și a celulelor tumorale cerebrale. Un alt studiu a pus în evidență faptul că acizii din această rășină sunt eficienți în suprimarea invaziei celulelor canceroase pancreatice. Pe de altă parte, tămâia indiană influenţează dezvoltarea bolilor autoimune, contribuind la controlul producţiei de anticorpi și luptând astfel împotriva potenţialelor ameninţări generate de bacterii, viruşi, ciuperci şi toxine. Orientările generale de dozare sugerează administrarea a 300 miligrame de tămâie indiană, pe cale orală, de două până la trei ori pe zi.

În medicina tradiţională chineză, tămâia indiană este un tratament natural pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui