de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Deși nu se știe exact de când anume este folosită dacca sălbatică în scopuri terapeutice, un aspect este cert: planta este recunoscută ca tămăduitor de secole, fiind folosită pentru numeroase afecțiuni. Gama sa largă de aplicații a introdus dacca sălbatică în practicile contemporane de medicină pe bază de plante.
Reface membranele hepatice
Dacca sălbatică este, înainte de orice, un tonic general pentru organism, pe care îl infuzează cu energie. De asemenea, planta este considerată un redutabil agent de curățare a sângelui, infuziile din flori și semințe, frunze sau tulpini fiind utilizate pe scară largă în acest scop, în special în cazuri de icter sau hepatită virală. Extractele de plantă au demonstrat proprietăți hepatoprotectoare puternice, planta având un renume consolidat pe direcția protejării ficatului și a refacerii membranelor hepatice. Pe de altă parte, ceaiul din întreaga plantă, preparat în conformitate cu indicațiile de pe ambalaj, tratează eficient tulburările vezicii urinare și rinichilor.
Eficientă împotriva bacteriei K. pneumonia
Prin conținutul semnificativ de nutrienți și minerale, dacca sălbatică este o opțiune pentru accelerarea vindecării și scurtarea convalescenței. Acest aspect a fost demonstrat de cercetările care au constatat faptul că planta acționează benefic în cazuri de tuse, răceală, gripă, bronșită, astm. De asemenea, un extract de dacca sălbatică s-a dovedit eficient împotriva bacteriei K. pneumonia, efectele fiind atribuite de specialiști proprietăților antibacteriene, antifungice, analgezice și antispastice ale plantei. În același timp, dacca sălbatică este folosită pentru tratarea unor probleme digestive frecvent întâlnite. Infuzia de frunze și tulpini de plantă este considerată un aliat împotriva dizenteriei, infecție a intestinelor care provoacă crampe stomacale, vărsături și febră. Pe de altă parte, dacca sălbatică este considerată un analgezic natural, fiind de folos în cazuri de dureri de cap, musculare sau generate de afecțiuni ale articulațiilor.
Dacca sălbatică are acțiune de captare și de eliminare a radicalilor liberi