de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Rădăcinoase despre beneficiile cărora oamenii știu de secole, morcovii nu încetează să releve noi proprietăți terapeutice. Din tabloul în continuă extindere al valențelor medicinale ale acestor legume face parte descoperirea că sucul de morcovi are acțiune semnificativă asupra răspunsului imun al organismului.
Are proprietăţi antidiabetice
Într-un studiu recent, publicat în revista Nutrients, cercetătorii din Danemarca au investigat dacă un consum regulat de suc de morcovi, care conține compușii bioactivi falcarinol și falcarindiol, influențează mediatorii inflamatori și răspunsurile imune din sângele uman. Rezultatele studiului clinic sunt de natură să ateste faptul că acest produs stimulează sistemul imunitar. Mai precis, prezența sucului de morcovi în dietă afectează răspunsul la citokine și chemokine din sânge după inflamația indusă de lipopolizaharide. Ca urmare, potrivit experților danezi, acest suc combate unul dintre fenomenele asociate cu boli cronice grave, cum sunt diabetul, cancerul și afecțiunile cardiovasculare. Morcovii în general și sucul acestora în special sunt considerați promițători datorită proprietăților lor antiinflamatoare, antidiabetice, antiproliferative și antitumorale.
Sporește regenerarea țesuturilor
Experimentul a folosit morcovi crescuți organic și preparați sub formă de pulbere, din care a fost făcut suc folosindu-se 30 de grame de pulbere și 500 ml de apă. „Această cercetare oferă perspective cruciale asupra potențialelor efecte de promovare a sănătății ale morcovilor, în special în contextul bolilor în care inflamația joacă un rol semnificativ”, detaliază autorii, care punctează că sucul de morcovi are efecte de promovare a sănătății potențial legate de efectele sale imunomodulatoare și imunostimulatoare. În plus, s-a demonstrat că acest suc sporește regenerarea țesuturilor și vindecarea rănilor, ceea ce ar putea oferi potențial terapeutic în bolile asociate cu leziuni tisulare. Totodată, consumul de suc de morcovi este benefic în timpul sarcinii și după naștere, întrucât aduce organismului calciu, folați, magneziu și vitamina A.
Consumul de suc de morcovi este creditat cu proprietatea de a menține sănătatea pielii, având acțiune eficientă împotriva erupției cutanate și psoriazisului
Previne degenerarea maculară
Deoarece sucul de morcovi este sățios și are un conținut redus de calorii, susține efortul de eliminare a kilogramelor în plus. Pe de altă parte, sucul de morcovi crește secreția de bilă, care accelerează rata metabolică. Potrivit rezultatelor unui studiu recent, o creștere a fluxului de bilă generează scădere în greutate. Pe de altă parte, sucul de morcovi confirmă o veche zicală care leagă aceste legume de acuitatea vederii - cercetătorii afirmă că un consum regulat de suc de morcovi este de natură să furnizeze betacaroten, un tip de vitamina A care este unul dintre cei mai puternici antioxidanți și care ajută la protejarea suprafeței ochiului, contribuind la o vedere mai bună. În același timp, consumul de suc de morcovi poate preveni diverse tulburări oculare, cum ar fi degenerarea maculară, cataracta și orbirea. În același timp, ca sursă excelentă de potasiu, sucul de morcovi contribuie la menținerea colesterolului la un nivel sănătos.