de Georgiana Mihalcea
Bananele, atât de comune în magazinele și chiar în piețele din România, este un fruct versatil și delicios, plin de numeroase beneficii pentru sănătate. Este unul dintre cele mai produse, comercializate și consumate fructe la nivel global, cu peste 1.000 de soiuri, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Reprezintă o sursă bogată de nutrienți, cum ar fi potasiul și vitamina B6 care susțin sănătatea inimii şi a oaselor, dar constituie și un bun furnizor de energie.
Scad riscul de diabet tip II
Este recomandat ca oamenii să consume între 22 și 34 de grame de fibre pe zi, în funcție de vârstă și sex. Din păcate, mulți dintre noi consumă doar jumătate din această cantitate. O banană crudă de mărime medie oferă 3 grame de fibre. De asemenea, acești nutrienți pot juca un rol important în reducerea riscului de diabet de tip II și a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon. Datorită texturii lor moi, bananele pot fi consumate toate categoriile de persoane, inclusiv de cei cu program încărcat, cei cu dificultăți de mestecat și copii mici, făcându-le o sursă ușoară de fibre alimentare.
Sprijină inima
Adăugarea mai multor fibre solubile în dietă, care se găsesc în fructe, poate scădea LDL sau colesterolul „rău”, reducând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, prin legarea de moleculele de colesterol din intestinul subțire și prevenirea absorbției acestora. În plus, bananele conțin potasiu, un mineral esențial care ajută la gestionarea tensiunii arteriale, conform Asociației Americane a Inimii. O banană de mărime medie furnizează 422 miligrame de potasiu, atingând 9% din aportul zilnic recomandat.
Mențin digestia optimă
Bananele conțin și prebiotice care sunt deosebit de utile în susținerea bacteriilor bune din intestin pentru a se dezvolta, ceea ce face sistemul digestiv să funcționeze fără probleme. Sunt, de asemenea, considerate un aliment ușor de digerat, care face parte din recomandările generale pentru persoanele care se confruntă cu probleme gastrointestinale, cum ar fi boala de reflux gastrointestinal sau GERD, diareea călătoriei, diverticuloza și pentru persoanele care se recuperează după intervenții chirurgicale legate de gastrointestinal.
Sursă naturală de electroliţi
Aceste fructe susțin nivelul de energie în câteva moduri. În primul rând, conțin carbohidrați, principala sursă de combustibil a organismului. Ne referim în primul rând la amidon (când sunt necoapte) și, pe măsură ce se coc, conținutul de amidon scade, iar nivelul de zaharoză (un tip de zahăr simplu) crește. Zaharurile simple sunt absorbite cu ușurință în fluxul sangvin, oferind o explozie rapidă de energie. Bananele oferă, de asemenea, vitamina B, care este esențială pentru diferite funcții ale corpului, inclusiv metabolismul energetic și susținerea sănătății creierului. Potasiul conținut joacă un rol crucial în reglarea funcției musculare și a transmisiei nervoase. Bananele sunt o sursă naturală de electroliți, necesari pentru funcționarea corectă a mușchilor. Nivelurile inadecvate de potasiu din sânge pot cauza slăbiciune musculară. Acesta este deosebit de important când faceți exerciții fizice, deoarece nivelurile suboptime pot contribui la oboseala musculară a întregului corp și la deteriorarea performanței la efort.
Implicate în dezvoltarea creierului în timpul sarcinii
Deși bananele verzi nu sunt consumate în mod obișnuit din cauza texturii lor dure și a astringenței mari, cererea pentru produse făcute din acestea, cum ar fi făina de banane verzi, este în plină expansiune, datorită potențialelor beneficii pentru sănătate. Unul dintre principalele motive pentru care oamenii și cercetătorii sunt interesați de bananele verzi este faptul că ele conțin amidon rezistent care călătorește către intestinul gros sau colon, unde este fermentat de bacteriile intestinale. Acesta este similar cu fibrele și poate îmbunătăți sănătatea intestinală și zahărul din sânge și poate reduce inflamația, potrivit cercetărilor. Bananele sunt deosebit de bogate şi în vitamina B6, un nutrient implicat în peste 100 de reacții enzimatice din organism, inclusiv în metabolism. Această vitamină este, de asemenea, implicată în dezvoltarea creierului în timpul sarcinii și în funcția imunitară.