Main menu

header

975 8 1de Georgiana Mihalcea

Nativii americani consumau echinacea pentru a ameliora infecțiile respiratorii și mușcăturile de șarpe. Astăzi, cercetările recunosc utilizarea echinaceei ca tratament adjuvant pentru infecțiile tractului respirator (răceli, laringite, sinuzite etc.) și infecții ale tractului urinar, precum și utilizarea sa locală pentru tratarea ulcerelor cronice și a rănilor cutanate care se vindecă mai greu. Aceste indicații sunt, în general, confirmate și de Organizația Mondială a Sănătății.

Micşorează durata și severitatea simptomelor răcelii

În 2006 și 2007 două metaanalize au concluzionat că tratamentul cu echinacea a făcut posibilă reducerea intensității simptomelor răcelii (congestie, secreții nazale, dureri în gât, dureri de cap, slăbiciune și frisoane) și a scurtat durata lor cu câteva zile. Eficacitatea sa pare să fie cea mai mare atunci când este luată cât mai devreme posibil și pe o perioadă de 7 până la 10 zile. Mai mult, studiile in vitro sugerează că efectele benefice ale acestei plante asupra simptomelor răcelii se datorează activității sale antiinflamatorii și, în special, capacității sale de a bloca producția de molecule inflamatorii numite cytokine. Din ce în ce mai mult, terapeuții recomandă o „doză de încărcare” în prima zi de tratament, echivalentul a 1 g plantă la fiecare două ore. Reduceți doza de îndată ce se ameliorează simptomele și continuați tratamentul până când acestea dispar.

Previne leucopenia cauzată de radioterapie sau chimioterapie

La sfârșitul anilor 1980, cercetătorii germani au lansat o serie de studii clinice preliminare pentru a determina dacă un preparat care conține extracte de echinacea, tuia și indigo sălbatic ar putea minimiza efectele adverse ale radioterapiei, în special pentru scăderea nivelului de globule albe (leucopenie). O altă cercetare publicată în 2009 sugerează că administrarea acestei plante (550 mg/zi timp de două săptămâni) reduce daunele cauzate de radiații, în special asupra indicatorilor hematologici.

Vă scapă de gingivită

Oamenii de știință susțin că această plantă reduce simptomele de anxietate după o săptămână de administrare. Pe lângă infuzie, puteți încerca și decoctul. Se fierbe, timp de cinci până la zece minute, un gram de rădăcină în 200 ml apă. Ideal ar fi să consumați până la trei căni pe zi. Un alt beneficiu este că aceasta crește capacitatea de oxigen în timpul exercițiilor fizice la bărbații sănătoși. Echinacea, combinată cu Sambucusnigra, pare să reducă gingivita, o inflamație a gingiilor cauzată de placa dentară. Acest efect este observat în special la persoanele care suferă de parodontită cronică.

Echinacea este recomandată întregii familii, chiar și copiilor cu vârsta de peste 3 ani

Luptă împotriva cancerului

Deoarece numeroase studii in vitro sau pe animale au sugerat că echinacea a stimulat sistemul imunitar în diferite moduri, inclusiv prin distrugerea celulelor canceroase, 18-20 de cercetători s-au interesat de posibila utilitate a plantei în lupta împotriva cancerului. Planta ar putea avea și un efect protector împotriva radiațiilor, potrivit unui studiu efectuat pe victimele de la Cernobîl. Pe baza celor mai recente analize ale ingredientelor active și biodisponibilității echinaceei, Kerry Bone, un expert australian, consideră că persoanele cu boli autoimune precum artrita ori lupusul ar putea beneficia de efectul normalizator al echinaceei. Potrivit lui Kerry Bone și Marc Blumenthal (directorul Consiliului Botanic American), utilizarea echinaceei nu ar fi contraindicată în cazurile de infecție cu HIV. Cu toate aces- tea, este important ca pacienții să înțeleagă că această plantă nu tratează această maladie.