Main menu

header

975 6 1de Georgiana Mihalcea

Alunele de pădure sunt pline de nutrienți, inclusiv vitamine, minerale, compuși antioxidanți și grăsimi sănătoase. Ele pot avea, de asemenea, beneficii pentru sănătate, ajutând la scăderea nivelului de grăsime din sânge, reglarea tensiunii arteriale, reducerea inflamației printre altele. Alunele au un profil nutritiv excelent. Deși sunt bogate în calorii, sunt încărcate cu nutrienți sănătoși. În plus, sunt o sursă bogată de grăsimi mono și polinesaturate și conțin o cantitate optimă de acizi grași Omega 6 și Omega 9, cum ar fi acidul oleic.

Stimulează digestia

Alunele sunt pline de fibre care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă, detoxifiere și gestionarea greutății. O dietă bogată în fibre ajută la pierderea kilogramelor în plus și la eliminarea toxinelor din corp. Cu o digestie sănătoasă, obțineți energie sporită, claritate mentală și un sistem imunitar mai puternic. Ghidurile dietetice recomandă femeilor să consume zilnic 25 de grame de fibre, iar bărbaților 38 de grame. Fibrele și grăsimile conținute de alune alungă pofta de mâncare și reglează mișcările intestinale. Digestia și metabolismul adecvate sunt esențiale pentru sănătatea generală și starea de bine a unei persoane.

Au grijă de sănătatea inimii

Concentrația mare de antioxidanți și de grăsimi sănătoase pe care o conţin alunele de pădure poate scădea nivelul colesterolului din sânge. O cercetare care s-a întins pe o perioadă de 30 de zile a observat 21 de persoane cu niveluri ridicate de colesterol care au consumat 18%-20% din aportul zilnic total de calorii din alune. Rezultatele au arătat niveluri reduse de colesterol și trigliceride. Participanții au experimentat, de asemenea, îmbunătățiri ale sănătății arterelor și ale markerilor de inflamație din sânge. Mai mult, o revizuire a nouă studii care au inclus peste 400 de persoane a observat reduceri ale LDL (colesterolul rău) și ale colesterolului total, în timp ce colesterolul HDL (bun) și trigliceridele au rămas neschimbate. În general, consumul de 29 până la 69 de grame de alune pe zi a fost legat de îmbunătățirea funcției inimii.

Au efect antiinflamator

Potrivit cercetărilor, alunele au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care susțin sănătatea generală. Ca sursă de grăsimi mononesaturate sănătoase, alunele ajută la reducerea inflamației. Un studiu din 2013 a constatat că cei care au avut un consum zilnic de alune de pădure timp de 12 săptămâni au redus semnificativ markerii inflamatori la participanții supraponderali. Conținând acizi grași mononesaturați și alți nutrienți, adăugarea de alune în dieta dumneavoastră ajută la combaterea inflamației, îmbunătățind în același timp sănătatea. S-a demonstrat că efectele lor antiinflamatorii au efecte benefice pentru inimă, digestie, piele și funcția creierului.

Protejează împotriva leziunilor celulare

Concentrația mare de compuși antioxidanţi, vitamine și minerale a alunelor le-ar putea conferi proprietăți anticancerigene. Comparativ cu pecanul și fisticul, acestea au cea mai mare concentrație de proantocianidine, despre care studiile spun că pot ajuta la prevenirea și tratarea anumitor tipuri de cancer. În plus, sunt bogate în vitamina E, un alt element puternic care a demonstrat o posibilă protecție împotriva leziunilor celulare care ar putea provoca apariția tumorilor maligne.

Ajută la micşorarea nivelului de zahăr din sânge

S-a demonstrat că migdalele și nucile ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu de două luni a arătat că o dietă bogată în acid oleic a redus semnificativ glicemia și nivelul de insulină în jeun, în timp ce crește sensibilitatea la insulină, la 11 persoane cu diabet de tip II. Se pare că un consum regulat de alune ar putea ajuta la scăderea zahărului din sânge și la creșterea sensibilității la insulină.

Ţin tiroida sub control

Organismul are nevoie de aminoacizi din proteine precum triptofanul și tirozina pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului nervos central. 100 g alune conțin 0,222 g triptofan, un aminoacid esențial care se găsește doar în puține alimente. Triptofanul ajută la creșterea serotoninei, un neurotransmițător important care reglează starea de spirit, comportamentul, digestia, somnul și sensibilitatea la durere. Nivelurile scăzute de serotonină sunt legate de depresie, anxietate, insomnie și durere cronică. Consumul de alimente bogate în triptofan, cum ar fi alunele, poate ajuta la combaterea acestor probleme și la crearea unui sentiment general de bunăstare. Pe lângă triptofan, alunele conțin și tirozină, un aminoacid precursor al dopaminei și norepinefrinei. Dopamina reglează plăcerea, recompensa, mișcarea, cunoașterea și învățarea. Noradrenalina acționează ca un hormon de stres și promovează vigilența. Tirozina adecvată este importantă pentru focalizare, concentrare, motivație și sănătatea tiroidei. Proteinele din alune oferă elementele de bază pentru o chimie sănătoasă și echilibrată în creier și corp. Aminoacizii lucrează împreună pentru a transmite semnale între neuroni, pentru a sintetiza neurotransmițători și a regla hormonii.

Apără organismul de infecţii

Potrivit cercetărilor, cantitățile mari de compuși fenolici și proprietățile antioxidante ale alunelor protejează organismul de infecții și reduc riscul de boli cronice. Sursă generoasă de vitamina E, alunele sunt un excelent întăritor al sistemului imunitar. Când organismul are un virus, celulele T devin afectate și nu pot preveni infecțiile sau bolile așa cum o fac de obicei. Vitamina E poate ajuta organismul să producă mai multe celule T, permițându-i în mod eficient să combată boala.

Îmbunătățesc fertilitatea

În timp ce deficiența de vitamina E este rară, consumul de alune de pădure poate ajuta la creșterea aportului de vitamina E, care susține sănătatea reproductivă. Vitamina E protejează țesuturile grase din organele de reproducere împotriva daunelor. Un studiu din 2018 a constatat că o dietă bogată în nuci, inclusiv alune, îmbunătățește semnificativ numărul de spermatozoizi la bărbați pe parcursul a 14 săptămâni. Oferind grăsimi sănătoase, proteine, vitamine și minerale, nucile precum alunele susțin fertilitatea și reproducerea atât la bărbați, cât și la femei.

Alunele oferă cantități semnificative de antioxidanți care protejează organismul de stresul oxidativ ce poate deteriora structura celulară și poate accelera îmbătrânirea, cancerul și bolile de inimă

Reduc riscul de defecte ale tubului neural în timpul sarcinii

Alunele sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase și micronutrienți care sunt esențiali pentru sănătatea sarcinii și dezvoltarea fătului. Macronutrienții furnizează energia pentru creșterea fetală, în timp ce micronutrienții susțin dezvoltarea organelor și alte funcții critice. Alunele conțin cei mai mulți folați din grupa nucilor. Aceștia ajută la reducerea riscului de defecte ale tubului neural în timpul sarcinii. Acest lucru poate fi găsit în majoritatea vitaminelor prenatale. Consumul de alune în primul trimestru de sarcină susține dezvoltarea creierului copilului. Un studiu a arătat că, copiii femeilor care au consumat nuci în timpul sarcinii au IQ și memorie mai ridicate. Potrivit cercetărilor, nutrienții precum proteinele, grăsimile, fierul și calciul sunt necesari pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a bebelușului în uter. Alunele conțin aceste elemente importante, motiv pentru care consumul lor în timpul sarcinii are grijă atât de sănătatea mamei, cât și a copilului.