de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Fruct unic și exotic, cu o pulpă verde strălucitoare și textură asemănătoare cu a jeleului, caisa africană este atât de versatilă, încât se potrivește și meniurilor sărate, și deserturilor. Deși nu se găsește la fel de frecvent ca alte fructe, are o aromă distinctă, numeroase utilizări culinare și importante beneficii pentru sănătate.
Întăresc sistemul imunitar
Caisele africane sunt pline de substanțe fitochimice și antioxidanți, precum și de vitaminele C și A. În aceste condiții, prezența acestor fructe în dietă este de natură să protejeze organismul de stresul oxidativ, ceea ce reduce riscul de boli cronice. În același timp, vitamina C din caisele africane este o component-cheie pentru întărirea sistemului imunitar și favorizează producerea de globule albe, care susțin apărarea în fața infecțiilor. Iar la capitolul minerale, acest fruct se distinge prin conținutul de potasiu, ceea ce recomandă caisa africană pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular, în primul rând prin acțiunea de scădere a tensiunii arteriale.
Prelungesc sațietatea
Fibrele din caisele africane ajută sistemul digestiv prin susținerea pe care o acordă peristaltismului intestinal și implicit eliminării eficiente a toxinelor și prevenirii constipației. De altfel, aceleași fibre au fost asociate de numeroase cercetări ca având efect de prelungire a senzației de sațietate, ceea ce recomandă caisele africane pentru menținerea unei greutăți corporale optime. Mai mult, aceste fructe au și efect diuretic natural, ceea ce înseamnă că ajută organismul să elimine sărurile în exces și mențin buna funcționare a rinichilor. Pe de altă parte, amintita vitamina C din caisele africane stimulează producerea de colagen, substanță extrem de importantă pentru întregul organism, deopotrivă la interior și la exterior, de la țesuturi până la piele.
Mențin sănătatea oaselor și dinților
Tradiția utilizării caiselor africane nu doar ca ingredient culinar, ci și ca tratament naturist, vine din urmă cu secole. Potrivit credințelor localnicilor din zonele în care crește acest rod, simpla mestecare a unei caise africane menține dinții sănătoși și respirația proaspătă. Efectul a fost confirmat de cercetările care au evidențiat conținutul de calciu al caiselor africane, acest mineral fiind cunoscut pentru contribuția la menținerea sănătății dinților și oaselor. Pe de altă parte, studiile au pus în evidență faptul că folatul se găsește în cantități mari în caisele africane, ceea ce recomandă fructul în dieta femeilor însărcinate, întrucât poate preveni defectele de naștere ale copiilor.
Consumul de caise africane este creditat cu proprietatea de a preveni orbirea nocturnă şi degenerescenţa maculară
Reduc inflamaţiile
Unele dintre substanțele din caisele africane ajută la reducerea inflamației, ceea ce are ca urmare o atenuare a simptomelor unor afecțiuni cum sunt artrita și alergiile, în principal cele respiratorii. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, aceste fructe pot fi consumate inclusiv de persoanele care au predispoziție la a dezvolta diabet, întrucât contribuie la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. Iar prin intermediul polifenolilor și flavonoidelor care se găsesc în cantități mari în caisele africane, aceste fructe reduc riscul de cancer.