de Georgiana Mihalcea
Postul Paștelui a început deja, iar nutriționiștii recomandă alimentele potrivite pentru această perioadă din an. Timp de 40 de zile, iată, accentul în dietă se va pune, în special, pe trufandalele de primăvară, legume și fructe care au un rol extrem de important în curățarea organismului de toxinele acumulate în timpul iernii și de pregătirea lui pentru mesele îndestulate de Paște.
Urzicile detoxifică organismul
Urzicile sunt folosite de mii de ani pentru calitățile lor. Pot fi folosite ca și preparate de sine stătătoare sau pot fi consumate ca și ceaiuri și tincturi. „Pe lângă rolul lui clar din punct de vedere religios, Postul Paștelui este, trebuie să recunoaștem, un moment de respiro pe care îl oferim organismului nostru din punct de vedere culinar. Așadar, din postura de nutriționist, desigur că recomand pacientelor mele ca la început de primăvară să-și bucure organismul cu trufandalele de primăvară care vin la pachet cu o sumedenie de beneficii. Printre acestea se numără urzicile. Indiferent de forma în care sunt consumate, urzicile ajută la detoxifierea organismului, dau energie, luptă cu anemia, sunt bogate în fier, potasiu și magneziu. Popular, se mai spune despre urzici că «schimbă sângele»”, declară nutriționistul Wasim Nazer.
Ridichiile asigură sațietatea
Ridichiile roșii au puține calorii, sunt surse excelente de vitamine (C, B6, K) și multe fibre, astfel că îmbunătățesc digestia și asigură sațietate și un tranzit intestinal sănătos. Pe lângă leguma efectivă, frunzele de ridichii pot fi folosite eficient. Dacă sunt proaspete și tinere le puteți prepara în salate, dacă sunt mature, puteți folosi frunzele în supe sau în ciorbe.
Leurda întărește inima
Leurda și-a câștigat renumele de „plantă a mileniului trei”, studiile menționând beneficiile excepționale asupra inimii, digestiei și sistemului imunitar. Această trufanda de primăvară se poate folosi în stare proaspătă - sub formă de salată, sau în diverse creme de brânză, în sosuri pe bază de iaurt sau de pastă de susan. Leurda poate fi, de asemenea, gătită - se potrivește foarte bine în mâncăruri cu urzici sau ștevie și în ciorbe sau supe-creme de urzici ori de spanac.
Loboda este un bun diuretic
Loboda este un dar prețios al primăverii, este consumată încă din timpurile Greciei antice pentru proprietățile ei curative, dar și pentru gustul ei. Conține minerale (calciu, fosfor, zinc, seleniu) și vitamine (C, K), este o sursă de protein, fibre și antioxidanți. Este un excelent diuretic, favorizând eliminarea toxinelor din organism. Frunzele de lobodă au gust acrișor și se potrivesc bine și în salate, dar și în ciorbe și mâncăruri cu alte verdețuri (spanac sau ștevie).
Salata verde combate dischinezia biliară
Salata verde este bogată în vitamine (A, C, B1, B2, K, acid folic), potasiu, calciu, fier, cupru, fosfor, molibden. Consumul acestei trufandale de primăvară este recomandat, în special, pacienţilor cu afecțiuni cardiovasculare, cataractă, constipație, dischinezie biliară, hepatită cronică sau obezitate.
Trufandalele de primăvară pot înlocui cu brio suplimentele alimentare pentru creșterea imunității sau pentru anemie, dar și pe cele pentru slăbit
Spanacul, benefic pentru piele
Spanacul este considerat un superaliment care poate aduce numeroase beneficii organismului, fiind bogat în betacaroten, luteină, xantină și clorofilină și are un conținut scăzut de grăsimi. Spanacul este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, antioxidant puternic care contribuie printre altele la sănătatea pielii; vitamina K1, necesară organismului pentru coagularea sângelui, dezvoltarea oaselor și alte procese importante. Pentru a beneficia din plin de calitățile sale nutritive, cel mai bine este ca aceaste frunze să fie consumate în stare crudă, ca ingredient pentru salate sau sendvişuri.