de Georgiana Mihalcea
Peliniţa, denumirea ştiinţifică Artemisia annua, este o plantă veche pe care practicienii medicinei tradiționale chineze o folosesc de peste 5.000 de ani. Deoarece conține compuși unici, cum ar fi artemisinina, care au efecte antivirale, a fost întrebuințată pentru a combate în mod natural bolile, inclusiv malaria. De asemenea, are capacitatea de a trata febra, inflamația, durerile cauzate de artrite sau de cap și multe altele afecțiuni comune.
Contribuie la tratarea malariei
Terapiile combinate pe bază de artemisinină sunt utilizate în mod obișnuit împreună cu alte medicamente pentru tratarea malariei. Aceasta este o boală gravă cauzată de paraziți (Plasmodium falciparum) care se răspândește prin înțepăturile de țânțari infectați. Omul de știință chinez Tu Youyou a fost unul dintre primii care a demonstrat cum această plantă ar putea lupta cu malariei, câştigând Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2015 pentru cercetările sale. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o combinație de riamet (Coartem), lumefantrină (120 mg) și artemeter (un derivat de artemisinină) administrată timp de două zile este eficientă în tratarea malariei în aproximativ 98% din cazuri. Peliniţa este utilizată şi în tratamentul altor infecții și boli, inclusiv leishmanioza, boala Chagas și boala africană a somnului.
Combate durerea de artrită
Anumite studii sugerează că, datorită efectelor sale antiinflamatoare, peliniţa poate fi utilă pentru tratarea simptomelor osteoartritei care afectează genunchii și șoldurile. În mod cu totul surprinzător scade durerea și rigiditatea, ameliorând limitările fizice. Cercetătorii cred că dihidroartemisinina, un derivat sintetic al artemisininei, poate ajuta pacienții cu artrită datorită capacității sale de a reduce markerii și căile inflamatorii, inclusiv producția de COX-2, căile serin/treonin kinazei (AKT) și proteine kinazei activate cu mitogen (MAPK).
Diminuează stresul oxidativ
O serie de rapoarte indică faptul că peliniţa este una dintre cele patru plante medicinale cu cele mai mari niveluri de ORAC (capacitate de absorbție a radicalilor de oxigen), ceea ce înseamnă că are un conținut foarte ridicat de antioxidanți care luptă cu bolile. Activitatea antioxidantă se datorează cel mai probabil conținutului său ridicat de fenolici, având în vedere că are peste 50 de compuși fenolici diferiți aparținând la cinci grupe majore, inclusiv flavone și flavonoli. S-a demonstrat că artemisinina și alți antioxidanți găsiți în peliniţă, în special flavonoidele, induc apoptoza și au efecte antiproliferative împotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul tiroidian, colorectal și pulmonar. Se crede că această plantă poate ajuta la combaterea cancerului datorită capacității sale de a reduce stresul oxidativ și daunele radicalilor liberi.
Elimină paraziţii intestinali
Specia de peliniţă este şi o plantă cu puternic efect vermifug. Pentru combaterea viermilor intestinali, a oxiurilor, limbricilor, precum şi în cazul unei infecţii de tipul Giardia Lamblia, sunt necesare remediile naturiste cu peliniţă sub formă de tinctură, pulbere sau băi cu infuzie combinată. Se poate urma o cură de jumătate de lună cu tinctură de peliniţă din care se ia o linguriţă diluată în apă, de trei-patru ori pe zi, înainte de a mânca. O altă cură se poate efectua doar cinci zile şi presupune administrarea a 1-2 g pulbere de plantă cu miere. Acest leac trebuie administrat pe nemâncate, dimineaţa.