Main menu

header

984 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Una dintre cele mai interesante, mai decorative și mai rezistente plante, mimoza, supranumită și „pudică” grație faptului că se retrage rapid la atingere, este studiată din perspectivă vindecătoare, cercetările de ultimă oră evidențiind numeroși compuși importanți în unul dintre cei mai apreciați „prieteni verzi”.

Conţine o substanţă similară adrenalinei

Răspândită în toată lumea, apreciată pentru capacitatea de a fi și un excelent decor pentru grădină, și o floare minunată pentru aranjamente dedicate evenimentelor, mimoza a uimit cercetătorii prin conținutul său deosebit de alcaloizi, flavonoide, steroli, terenoizi, saponină și acizi grași. Mai mult, articolele de specialitate menționează în dreptul rădăcinilor acestei plante deosebit de rezistente un conținut semnificativ de tanin, iar în frunze prezența unei substanțe similare adrenalinei. Un studiu preclinic pe animale de laborator a relevat faptul că extractul de mimoză are acțiune antidiabetică și antihiperlipidemică. Acest rezultat a cofirmat utilizarea în tradiția Ayurveda a plantei pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge. Formula este consumul a 30 ml suc extras din frunzele plantei dimineața și seara.

Diminuează inflamațiile generate de artrită

Prin tradiție, mimoza are reputația de vindecător al rănilor - aplicarea locală de suc extras din plantă are efect de accelerare a vindecării. Mai departe, planta este un excelent adjuvant în tratarea fracturilor osoase. Se face o pastă din frunze și se aplică pe zona afectată, de trei ori pe zi, timp de aproximativ două săptămâni. În aceeași formulă, de pastă din frunze aplicată local, mimoza atenuează umflăturile generate de artrită, întrucât planta a vădit efecte antiinflamatoare pe parcursul mai multor cercetări. În același timp, grație compușilor pe care îi conține, pulberea de plantă este utilizată ca remediu naturist pentru hemoroizi - se amestecă o linguriță cu pudră de mimoză într-un pahar cu lapte și se consumă preparatul, de două ori pe zi.

Acționează ca hepatoprotector

Una dintre principalele linii de utilizare naturistă a mimozei este segmentul digestiv. Dat fiind faptul că are proprietatea de a echilibra nivelul apei din organism, planta este un antidiareic eficient, în principal sub formă de suc din frunze, consumat câte 30 ml în fiecare zi. De asemenea, întrucât mimoza are proprietăți antibacteriene demonstrate, poate elimina eficient acumularea bacteriană din organism și astfel este utilă împotriva paraziților intestinali. În același timp, planta este un renumit protector al ficatului, tratamentul care implică administrarea de 20 ml suc de frunze în fiecare zi fiind utilizat pe larg, la recomandarea unui specialist, împotriva icterului.

„Mimoza este un candidat promițător pentru tratamente pe bază de plante, așa cum este evident din profilul său farmacologic: are activități antibacteriene, anticonvulsivante, antidepresive“ (National Institutes of Health, SUA) 

Opreşte alopecia

Mimoza se remarcă prin efectele benefice la nivelul pielii. În primul rând, acționează rapid, prin calmare, în caz de mâncărimi generate de diverse iritații. Una dintre cele mai uzitate formule este prepararea unei loțiuni alcătuite în proporție de trei sferturi din suc de frunze, iar restul ulei de susan. Se aplică pe zona afectată și se lasă să acționeze timp de 30 de minute. Pe de altă parte, această plantă remarcabilă ajută la creșterea de noi foliculi de păr și controlează căderea părului, tratând eficient alopecia. Totodată, mimoza menține o bună igienă orală, prevenind umflarea gingiilor și infecțiile cavității bucale, prin clătirea cu decoct de rădăcină.