de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Atât datorită activității sale antioxidante, cât și a utilizării obișnuite în gastronomia multor state, izma a fost studiată intens din perspectiva benefi- ciilor pentru sănătate, iar rezultatele sunt impresionante.
Un excelent diuretic
În Evul Mediu, frunzele de izmă erau folosite pentru albirea dinților, astăzi, ceaiul de izmă este un excelent diuretic, care menține sănătatea rinichilor. Cândva, izma era un aliat al digestiei, astăzi s-a demonstrat că frunzele de izmă consumate sub formă de ceai, preparat conform indicațiilor, au proprietăți carminative, combat greața și opresc vărsăturile. Dintotdeauna, izma a fost prezentă în nenumărate preparate culinare, în special mediteraneene și asiatice, astăzi cercetările au demonstrat că planta are o activitate antioxidantă remarcabilă. Aceste rezultate ale oamenilor de știință certifică îndelungata utilizare a izmei în remediile tradiționale pentru tratarea răcelilor, gripei și în general a problemelor tractului respirator. De asemenea, recent, compușii fenolici din plantă au intrat în atenția cercetătorilor, care studiază izma ca potențial aliat împotriva deteriorării ADN în cancer.
Sprijină performanța de atenție susținută
Specialiștii consideră că beneficiile „de aur” ale extractului de izmă sunt legate de sănătatea și buna funcționare a creierului până la vârste înaintate. Potrivit articolelor de specialitate, planta poate îmbunătăți în mod durabil performanța cognitivă la adulții sănătoși, menținând abilități cognitive centrale, cum sunt atenția, memoria și concentrarea. Moleculele de polifenol conținute de plantă cresc nivelurile de neurotransmițători din creier legate de atenție și astfel influențează capacitatea de învățare și de memorare. Un studiu recent a demonstrat că suplimentarea zilnică cu izmă a dus la o creștere cu 11% a performanței de atenție susținută, componentă esențială a vieții de zi cu zi, care se referă la capacitatea de a menține concentrarea asupra unui anumit element sau sarcină pe o perioadă lungă. La rândul lor, flavonoidele de izmă sunt aliați redutabili ai organismului împotriva unor boli grave. Pe de altă parte, planta poate fi utilizată pentru stimularea circulației sangvine, pentru atenuarea spasmelor musculare, a durerii, inclusiv a crampelor menstruale, precum și ca antialergic.
PONT. Ceaiul de izmă combate migrenele.