de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Cu gustul său amărui, distinct, foarte parfumat, chimenul este un ingredient care a devenit aproape legendar nu doar din perspectiva faptului că sunt anumite meniuri care nu pot fi imaginate fără această pulbere, ci și datorită unei tradiții seculare de utilizare în medicina naturistă, cu beneficii susținute de știința modernă.
Calmează colicile bebelușilor alăptați natural
Chimenul a fost folosit de secole în medicina tradițională și populară, iar renumele acestui condiment nu a făcut decât să crească odată cu studiile care i-au atestat conținutul nutrițional de excepție și proprietățile terapeutice. În medicina populară iraniană, semințele de chimen sunt folosite în cazuri de epilepsie, frunzele plantei sunt recomandate pentru tratamentul eczemelor în Indonezia, iar ceaiul de chimen este considerat pe scară largă o modalitate de a calma colicile bebelușilor alăptați natural. Dincolo de tradiție, oamenii de știință au confirmat prezența în preparatele pe bază de chimen - semințe uscate, pulbere, extracte, ulei - a unor compuși cu puternică acțiune antioxidantă și antiinflamatoare. Ca urmare, condimentul se poate dovedi de folos pentru scăderea sănătoasă în greutate, studiile clinice confirmând faptul că voluntarii supraponderali cărora li s-a administrat ulei de chimen au înregistrat reduceri semnificative ale greutății, ale indicelui de masă corporală și procentului de grăsime.
Elimină bacteria H.pylori
Inflamația cronică poate duce la diferite afecțiuni, iar chimenul se remarcă prin acțiunea renumită asupra bolii inflamatorii intestinale (IBD). Un studiu pe animale de laborator a evidențiat faptul că atât extractul de chimen, cât și uleiul esențial de condiment au redus inflamația la nivelul colonului la fel de eficient ca medicamentele obișnuite recomandate în această afecțiune. Aceste rezultate confirmă o veche tradiţie de utilizare a chimenului ca aliat al sănătății digestive și împotriva unor afecțiuni curente, ca balonarea, acumularea de gaze, disconfortul abdominal. Mai multe cercetări clinice au relevat faptul că uleiul de chimen relaxează țesutul muscular neted al tractului digestiv. De asemenea, potrivit articolelor de specialitate, chimenul este util în cazuri de constipație și greață - crește secreția de suc gastric și favorizează evacuarea bilei. De asemenea, o cercetare de laborator a evidențiat faptul că acest condiment blochează creșterea bacteriilor intestinale dăunătoare și astfel echilibrează microflora intestinală, iar un alt studiu a constatat că extractul de chimen este eficient împotriva H.pylori, bacterie care provoacă ulcere gastrice.
Scade nivelul trigliceridelor
Activitatea antimicrobiană a uleiului esențial de chimen a făcut obiectul unor studii de laborator, iar rezultatele au evidențiat faptul că uleiul esențial de chimen are activitate antibacteriană împotriva unor patogeni dintre cei mai agresivi, cum sunt Staphylococcus aureus, Salmonella typhi, Candida albicans. În același timp, în cadrul unor cercetări pe animale de laborator s-a demonstrat că aplicarea topică a extractului hidroalcoolic de chimen a redus stresul oxidativ al mucoasei bucale în cazul exemplarelor cu mucozită. De asemenea, studii clinice au concluzionat că antioxidanții din chimen, în special sub formă de ulei presat la rece, au prezentat activități notabile de captare a radicalilor liberi, având efecte inhibitoare asupra oxidării colesterolului uman, iar extractul apos din semințe de condiment poate scădea nivelul trigliceridelor.