de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Acrișoară, dar și dulce, legumă clasificată în unele părți ale lumii ca fruct, rubarba este un aliment unic, frecvent regăsit în gastronomia occidentală, supranumit „planta de plăcintă” și utilizat în scopuri medicinale în China de mii de ani.
Susține buna funcţionare a celulelor nervoase
Cunoscută pentru tulpinile roșiatice și gustul acru-dulceag, rubarba este și un furnizor remarcabil de nutrienți care susțin buna funcționare a metabolismului. Dincolo de gustul său distinct, care o singularizează în lumea alimentelor, rubarba aduce organismului numeroși nutrienți esențiali, conținutul de calorii fiind scăzut, ceea ce o recomandă pentru menținerea unei greutăți corporale optime. De asemenea, cercetările au identificat în această legumă vitamina K1, implicată în procesele de coagulare fiziologice prin capacitatea de a conferi activitate biologică anumitor proteine cu sinteza hepatică și cu rol antiinflamator şi antioxidant la nivelul sistemului nervos central, susţinând buna funcţionare a celulelor nervoase.
Benefică pentru flora intestinală
Rubarba este deosebit de bogată în fibre. Pe lângă beneficiile pe care le aduc sistemului digestiv și microflorei intestinale, prevenind constipația, cancerul de colon și acumularea toxinelor la acest nivel, fibrele sunt aliați redutabili ai sistemului cardiovascular, prin capacitatea de a scădea nivelul colesterolului LDL („rău”). Un studiu clinic la care au participat pacienți cu niveluri ridicate de colesterol a demonstrat că voluntarii care au consumat 27 de grame de fibre de tulpină de rubarbă în fiecare zi, timp de o lună, au înregistrat o scădere a colesterolului LDL cu aproximativ zece procente. Totodată, delicioasele tulpini ale acestei legume conțin carbohidrați, vitamine, minerale și antioxidanți. Alături de potasiul care susține sănătatea inimii și a vaselor de sânge, rubarba aduce organismului folat, forma naturală a vitaminei B9, a cărui lipsă poate genera anemie megaloblastică, precum și polifenoli (în cantitate similară cu varza) și antocianine, care sporesc longevitatea și previn cancerul.
Rubarba conține vitamina C, antioxidant care fortifică sistemul imunitar și ține organismul la adăpost de infecții și boli
Prăjitură cu rubarbă şi bezea
Ingrediente: 6 tije de rubarbă, 5 gălbenuşuri, 250 g zahăr, 125 ml ulei, 125 ml lapte, 250 g făină, 1 plic cu zahăr vanilat, 1 linguriţă cu praf de copt (stins cu zeamă de lămâie). Pentru bezea: 5 albuşuri, 10 linguri cu zahăr, 2 linguri cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: tulpinile de rubarbă se curăţă şi se taie în bucăţi de doi centimetri. Gălbenuşurile se mixează cu zahărul şi vanilia până când se deschid la culoare, adăugând treptat laptele, apoi uleiul, făina şi la urmă praful de copt stins cu zeamă de lămâie. Se mixează bine, se toarnă în tavă tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra se aşază bucăţile de rubarbă. Pentru bezea se mixează albuşurile spumă cu puţină sare, se adaugă pe rând câte o lingură de zahăr, iar la sfârşit zeama de lămâie. Când zahărul s-a topit și nu se mai simt cristalele, bezeaua se întinde uniform deasupra aluatului. Se dă prăjitura la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute sau până trece testul scobitorii.