de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Plantă originară din Australia, pituri a fost folosită în mod tradițional de comunitățile indigene în scopuri medicinale. Cercetările asupra acestui vindecător de tra- diție fiind la început, sunt de remarcat beneficiile certificate ale unui tămăduitor al naturii folosit de veacuri.
Sporeşte atenţia
Pituri a demonstrat un important conținut de alcaloizi - nicotină și nornicotină - care explică efectul plantei de a susține funcțiile creierului și de a spori atenția, vigilența, claritatea mintală și concentrarea. Pe de altă parte, calitățile stimulatoare ale pituri pot suprima apetitul, planta fiind utilizată prin tradiție în perioadele de penurie de hrană, iar astăzi fiind studiată din perspectiva ajutorului potențial pentru scăderea în greutate. În același timp, amintiții alcaloizi din pituri stau la baza atenuării unor simptome respiratorii specifice congestiei pulmonare, pentru care planta a fost utilizată secole la rând. Pituri este renumită în medicina tradițională australiană pentru capacitatea de a atenua migrenele, întrucât are efect analgezic generat de capacitatea compușilor săi de a interacționa cu receptorii durerii. De asemenea, planta este un aliat de renume împotriva oboselii, preparatele pe bază de pituri contribuind la energizarea organismului epuizat de efort fizic. De asemenea, planta a fost și rămâne până astăzi o opțiune de tratare naturistă a stărilor de anxietate și de tensiune nervoasă, întrucât compușii săi se pot combina cu anumiți neurotransmițători din creier, care au impact asupra stării de spirit.
Combate greața și vărsăturile
Pituri are o îndelungată tradiție de utilizare împotriva indigestiilor ușoare, întrucât, potrivit articolelor de specialitate, poate diminua senzațiile de greață și, astfel, combate vărsăturile. În același timp, o serie de studii recente au evidențiat potențiale proprietăți antimicrobiene ale pituri, care este în prezent obiect de studiu pentru eventuala elaborare de formule de tratament împotriva agresiunii patogenilor. Una dintre cele mai la îndemână metode de a beneficia de proprietățile acestei plante este mestecarea frunzelor sau, după caz, transformarea acestora în loțiuni și tincturi.
PONT.Tradiția utilizării pituri include tratarea externă a rănilor superficiale, planta accelerând cicatrizarea acestora.