de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Delicioasele alune sunt versatile, cremoase, irezistibile din perspectivă gastronomică și, în plus, au beneficii atât de importante pentru organism, încât lista proprietăților acestor roade ale pământului se extinde constant, prin noi descoperiri ale oamenilor de știință.
Reduc riscul de acumulare a plăcilor în artere
Hrănirea regulată a copiilor cu alune, până la vârsta de 5 ani, a demonstrat capacitatea de a reduce tot mai răspândita alergie la arahide cu un impresionant procent de 71%, arată rezultatele unui studiu recent, derulat în cadrul King’s College, din Londra. Mai mult, cercetătorii au descoperit că introducerea alunelor în alimentația sugarilor a redus riscul de alergie la arahide la vârsta de 5 ani chiar cu 81%. Experții au relevat faptul că efectul protector al consumului timpuriu de alune durează fără a fi nevoie să fie prezente ulterior în dietă în mod regulat. „Aceasta este o intervenție sigură și extrem de eficientă, care poate fi implementată încă de la vârsta de 4 luni. Arahidele trebuie introduse în alimentația copiilor ca o pastă moale în piure sau sub formă de pufuleți de arahide”, explică profesorul George Du Toit. Pe de altă parte, este binecunoscut și atestat de numeroase studii faptul că alunele oferă grăsimi sănătoase - mononesaturate şi polinesaturate - într-o formă concentrată şi gustoasă, ceea ce are ca efect scăderea nivelului de colesterol LDL (nociv), reducând astfel riscul de acumulare a plăcilor de aterom din artere şi al bolilor de inimă. În plus, consumul de alune contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale şi la reglarea ritmului cardiac.
Hrănesc creierul
Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale consumului de alune este abilitatea acestora de a preveni inflamaţiile, factor-cheie în dezvoltarea multor boli cronice. Acest efect se datorează antioxidanţilor şi fitosterolilor din aceste fructe. Mai departe, alunele furnizează organismului magneziu, potasiu şi calciu, minerale esenţiale pentru funcţionarea optimă a multor sisteme metabolice. De asemenea, cercetările oamenilor de știință au relevat în numeroase rânduri faptul că alunele sunt o hrană excelentă pentru creier, grație nutrienților speciali pe care îi conțin și care contribuie la prevenirea afecțiunilor neurodegenerative, la conexiunile sinaptice puternice, la menținerea abilităților cognitive și la buna funcționare a acestui organ extraordinar de complex. Unul dintre acești nutrienți este vitamina E, prezentă în cantităţi semnificative în alune, care protejează celulele neuronale şi îmbunătăţeşte transmiterea semnalelor în creier.
Întăresc smalțul dinților
Saţietatea este unul dintre cele mai importante repere ale menținerii unei greutăți optime pe tot parcursul vieții. La acest capitol, alunele sunt adevărate campioane. Pline de fibre și de grăsimi sănătoase, dar relativ sărace în calorii, aceste gustări atât de apreciate în toată lumea detoxifică, mențin echilibrul florei intestinale, prelungesc senzația de stomac plin și astfel reduc apetitul pentru gustări nesănătoase sau supraalimentare. În același timp, alunele sunt indicate și în procesul de scădere în greutate, amintita sațietate pe care o asigură furnizând un control sporit asupra aportului zilnic de calorii. Totodată, alunele sunt surse excelente de calciu, un mineral esenţial pentru menţinerea densității oaselor și joacă un rol crucial în contracţia musculară şi coagularea sângelui. O altă zonă a sănătăţii pe care alunele o sprijină este sănătatea dentară, prin intermediul fosforului şi magneziului, esenţiale pentru întărirea smalțului dinților, pentru prevenirea cariilor dentare şi a eroziunii la acest nivel. De asemenea, mineralele din alune contribuie la menţinerea densităţii osoase a maxilarelor.
Susțin gestionarea diabetului
Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, alegerea alimentelor potrivite poate face o diferenţă semnificativă în gestionarea nivelului de zahăr din sânge. În acest context, alunele sunt opţiuni de gustare recomandate de specialiști, întrucât au un conţinut scăzut de carbohidraţi, în special cei cu eliberare rapidă și, ca urmare, nu provoacă un impact brusc asupra nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este esenţial pentru persoanele cu diabet. În plus, aceste fructe uscate furnizează o combinaţie excelentă de grăsimi sănătoase, proteine şi fibre, ceea ce îi ajută pe diabetici să menţină nivelurile de glucoză sub control - se încetinește absorbţia glucozei din sânge, evitându-se astfel fluctuaţiile bruşte. Pe lângă capacitatea de a scădea nivelul glicemiei, studiile oamenilor de știință au relevat și faptul că un consum regulat de alune poate reduce și riscul dezvoltării diabetului de tip II, în principal grație antioxidanţilor din aceste fructe, care protejează celulele pancreasului, implicate în producerea de insulină.
Neutralizează daunele celulare
Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot cauza daune celulelor şi ADN-ului. Pentru a-i combate și, implicit, a preveni o serie de afecțiuni grave, precum cancerul, aportul de antioxidanți este foarte important, iar alunele sunt adevărați aliați ai organismului în această direcție. Compușii fitochimici din aceste fructe au demonstrat, pe parcursul a numeroase cercetări, proprietatea de a proteja corpul de acumularea și de acțiunea nocivă a radicalilor liberi și implicit la neutralizarea riscului de daune celulare. Unele dintre efectele redutabile ale acestei acțiuni sunt combaterea îmbătrânirii premature, menţinerea sănătății pielii, cel mai mare organ al corpului (alunele reduc inflamațiile și previn acneea), precum şi a unui sistem imunitar puternic, care luptă mult mai bine cu infecțiile. În plus, alunele furnizează biotină, un nutrient esenţial pentru menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor. O altă direcție de acțiune benefică a introducerii alunelor, cu moderație, în dietă este stresul. Potrivit cercetărilor oamenilor de știință, aceste fructe au demonstrat o capacitate surprinzătoare de a promova o stare de liniște interioară și de a reduce tensiunea nervoasă, în primul rând datorită magneziului pe care îl furnizează organismului. Mineralul ajută la eliberarea de serotonină, un neurotransmiţător cunoscut sub numele de „hormonul fericirii”, binecunoscut pentru capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit.
Ciocolată de casă cu alune
Ingrediente: 240 g ciocolată neagră ruptă în bucățele mici, 200 g frișcă nebătută, 50 g miere, 8 biscuiți măcinați, 50 g alune măcinate mai mare, 60 g frișcă.
Mod de preparare: într-o tavă de chec se pune hârtie de copt. Din biscuiți, alune și frișcă (60) se face o compoziție care se așază la baza tăvii, întinsă uniform. Se dă la frigider pentru 20 minute, iar între timp, frișca nebătută, ciocolata și mierea se amestecă și se pun pe baie de aburi până se încălzește bine compoziția care, după câteva minute, se toarnă peste amestecul de biscuiți și alune. Preparatul se dă din nou la rece, pentru câteva ore.